Панов пак нахлу в политиката със случая "Миталов"

Той намери пореден повод да атакува специализираните органи на съдебната власт

Панов пак нахлу в политиката със случая "Миталов" | StandartNews.com

Шефът на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов намери пореден повод да атакува специализираните органи на съдебната власт. В случая той  употреби политически казуса със съдия Андон Миталов от Специализирания наказателен съд (СНС), на когото е забранено да влиза в САЩ заради корупция, за да внуши съмнения в смисъла на съществуването на съдилищата изобщо, съобщава "Правен свят".

В свое изявление пред журналисти преди извънредното заседание на Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС), докато спокойно обясняваше пред камерите, че няма никаква информация за това съдия Миталов да е извършил престъпление и все още такава се събира, председателят на ВКС "тактично" прокара съвършено политическата теза за смисъла и съществуването на специализираните органи.

В противоречие със самия себе си Панов заяви: "Аз не съм човекът, който трябва да коментира политическата страна, но да припомня, че Специализираните съдилища, когато се създадоха, тяхната основна цел и функции бяха свързани с корупция и организирана престъпност, а първото име е на магистрат от Специализирания съд. Може би е назрял и моментът, в който трябва да дискутираме и самото създаване на тези специализирани съдилища, начините, по които бяха създадени, начините, по които бяха попълнени съставите".

В контекста на вечния дебат за съдийската независимост и върховенството на закона, поредната атака на председателя на ВКС Лозан Панов срещу специализираните съдии и опитите да се подкопае общественото доверие в тях като цяло, са меко казано необясними. Още повече на фона на това, че преди три месеца, тогавашният главен прокурор Сотир Цацаров сезира Инспектората на ВСС относно съдия Миталов, но това не предизвика реакцията на председателя на ВКС.

Поредната атака на Панов срещу специализираните органи донякъде не е изненадваща, тъй като именно неговият подпис като председател на ВКС стоеше и под искането до Конституционния съд за обявяването им за извънредни, а част от дейността им за противоконституционна. Борбата на Панов и близкия до него политически кръг, начело с бившия правосъден министър Христо Иванов, срещу специализираните съдилища се води още отпреди самото им създаване, а за целите на тази битка можем само да гадаем. Единствените факти, които са безспорни се съдържат в Решение №6 от 27 март 2018 г. на Конституционния съд.

В случая остава отворен въпросът дали председателят на Съюза на съдиите в България Калин Калпакчиев ще реагира на атаката на Лозан Панов срещу всички специализирани съдии от Специализирания наказателен и Апелативния специализиран наказателен съд с декларация, изявление или позиция и ще ги защити ли от поредните опити за дискредитирането им, както е свикнал да прави в удобни случаи. Или това е привилегия само на конкретни, избрани магистрати, които споделят политическите възгледи на организацията.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай