Златанов с амнезия за И.Ф.

В тефтера имало драсканици, "удрям" и "оправям" били съкращения

Златанов с амнезия за И.Ф. | StandartNews.com

Черното тефтерче на Филип Златанов му "изяде главата". Вчера следобед съдът го освободи като председател на Комисията за установяване и предотвратяване на конфликт на интереси. Искането бе внесено от прокуратурата. Според магистратите оставането му на поста може да попречи на разследването.

В сряда прокуратурата повдигна обвинения на Златанов за длъжностно престъпление. От обвинението смятат, че от създаването на комисията през 2011 г. досега тя е била използвана за търговия с влияние, политически натиск, съсипване на кариери и имиджа на определени хора, а "черното тефтерче" на Златанов го доказва. Записките му сочат, че поръчките идвали от Ц.Ц., Б.Б. и И.Ф., зад чиито инициали засега никой не се разпозна.
------------------------------------
"Комисията е колективен орган. Не мога еднолично да взимам решения. В тефтерчето са ми работни бележки и драсканици. За миналата година е имало над 500 сигнала и е нормално да си водя съкратени бележки" - това заяви Филип Златанов на влизане в съда вчера. И уточни по повод постъпилия сигнал в комисията срещу Росен Плевнелиев, че случаят е бил прекратен през 2012 г., защото няма установен конфликт на интереси и в тази връзка името на президента се е появило сред записките.

По думите на Златанов, "ударен" е съкратеният вариант на "да се работи" и да се установи дали някой е в конфликт на интереси. "Оправяне" пък било ключова дума за случай, по който няма доказателства. По-рано вчера пред БНТ Златанов обясни, че не си спомня коя е жената зад инициалите И.Ф. Самата Искра Фидосова, която вчера хвърли оставка, в сряда обяви, че не се разпознава зад тези инициали. Кой, как и дали е влияел на комисията - предстои прокуратурата да изясни. Тя ще разследва обстойно имотното състояние на Златанов, за да да хвърли светлина върху мотивите му да "удря" и "оправя".

Имена на бивши депутати, магистрати и общественици изплуваха от скандалния бележник. "Стандарт" успя да се свърже с някои от тях. Някои недоумяваха защо са в "черния списък", други съзираха политически мотиви. При случаите на ексшефа на Комисията за конфискация Тодор Коларов, бившият депутат от ГЕРБ Емил Димитров и президентската съветничка Димана Ранкова бележките в тефтера съвпадат със съдбата на делата срещу тях. Коларов например бе обвинен в конфликт на интереси, защото при напускането си принудил главния счетоводител да му продаде GSM и лаптоп. Това дело не издържа в съда. А Темида трябва да се произнесе и по казуса с Емил Димитров, който съди комисията след, като бе уличен, че е вкарал лобистки текстове в два закона.

Две имена на кметове от Пиринско също лъснаха в тефтера на Златанов. "Румен Арнаудов да се оправи", това пише срещу името на кмета на Плетена. "С този човек не съм се срещал, нито съм приказвал на четири очи, но има Господ!", коментира Арнаудов. Резолюцията за кмета на Симитли пък е "Апост. Апостолов - важно е, ако дойде" и "Ап. Ап. не е човек на И.Ф.". "Ако И.Ф. е Искра Фидосова, мога да кажа само - оставаше да съм неин човек след всички репресии, на които ГЕРБ, Цветанов и Борисов ме подложиха през последните 4 г.", коментира Апостолов пред "Стандарт". И заподозря, че имало политическа поръчка да бъде вкаран в затвора заради това, че ГЕРБ не е спечелила нито едни избори в неговата община.

ЧЕРНИЯТ СПИСЪК

Връщат ни при Гочоолу и Дочоолу

Найден Зеленогорски,
зам.-председател на ДБГ

С момента на създаването на движение "България на гражданите" на 1 юли 2012 г., с момента, в който станах част от ръководството му, сме били политически неблагонадеждни за управлението на ГЕРБ. Бяхме техни конкуренти. Нашата демокрация е фасадна, не може така да се разправяш с политическия противник. Всичко това ни връща към годините на Гочоолу и Дочоолу.

Не знам с какво съм ги ядосала

Таня Маринова,
председател на Съюза на съдиите

Нямам представа защо фигурирам в тефтерчето. Не ми е известно, да ми е била образувана проверка за конфликт на интереси. Подала съм си декларация. Предполагам, че е свързано с дейността ми като председател на Съюза на съдиите (ССБ), защото така съм изписана там. Очевидно е свързано с тези мои функции. Не знам обаче точно с какво от ССБ сме ги ядосали.

Чудя се защо ме споменават

Боян Магдалинчев,
зам.-председател на ВАС

Нямам представа защо фигурирам в този списък. Не знам какво има предвид. Не знам в каква връзка ме споменава. Не го познавам този човек (Филип Златанов, б.а.), нямам спомен да съм го виждал.

Вяра Петрова,
ексдепутат от ГЕРБ

От различни места подочувах, че част от ръководството в нашата партия ми готвят недобро решение от тази комисия, защото им трябвали определени колеги депутати, които да размахват като новия морал в политиката. Все си мислех, че институцията ще си свърши работа. Въпреки всичко 8 месеца по моя казус няма решение. Личи си, че съм поръчана - "да се удари". Но си обяснявам забавянето и с факта, че след като няма никакви документи към мен от всичките органи на правосъдието в страната, може би в тази комисия има и други членове освен от партия ГЕРБ, има и разумни хора и затова може би се бави решението.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай