Жега във властта. Борисов вади споразумение, Петков – правила за КПКОНПИ

Горещ политически ден

Жега във властта. Борисов вади споразумение, Петков – правила за КПКОНПИ | StandartNews.com

Жегата във властта покрай ротацията на премиерите ще стигне точката на кипене тази седмица, в края на която – на 8 март, ще стане ясно дали България отива на избори или ще има кабинет, начело с Мария Габриел.

ВИЖ ОЩЕ: Ето го споразумението, което предлага ГЕРБ. Голяма изненада

Маратонът от политически събития започва днес с националното съвещание на ГЕРБ. В 12 ч. лидерът Бойко Борисов събира Изпълнителната комисия на ГЕРБ, народните представители на партията, областните координатори, кметове на общини и райони, избрани от ГЕРБ, общински и районни ръководители на партията, за да представи за одобрение проекта на споразумение с „Продължаваме промяната”. Той има силата на коалиционно споразумение и предлага пропорционално разпределение на министерските кресла 50:50. Основава се на депутатската тежест, която имат двете партии. ГЕРБ е първа сила с 69 народни представители, ПП втора – с 64.

Проектът за Споразумение за съвместно управление между коалиция ГЕРБ-СДС и коалиция „Продължаваме промяната-Демократична България“ е до края на мандата на 49-ото Народно събрание. По време на Националното съвещание ГЕРБ ще отговори на всички публични въпроси и условия, поставени през последните дни от лидерите на ПП-ДБ, обявиха от партията.

Контраоферта направиха „Продължаваме промяната – Демократична България”. Въпреки че събранието на ГЕРБ бе анонсирано още от миналата седмица, те избраха точно датата 5 март, за да поканят партньорите си заедно да обсъждат новите правила за Антикорупционната комисия.

ПП-ДБ внасят днес в парламента правила за избор на членове на новата Комисия за противодействие на корупцията (КПКОНПИ). От коалицията поканиха да направят това заедно с колегите си от ГЕРБ-СДС.

От днес няма орган, който да разследва корупция във властта. Причината е, че от 1 март отговарящата комисия за корупция (КПКОНПИ) се разделя на две - за отнемане на имущество и комисия за противодействие на корупцията. Съставът им обаче още не е попълнен. Промените бяха приети през септември 2023 година", заяви преди дни Христо Иванов.

На въпрос към Кирил Петков защо посочват датата 5 март, при положение че тогава ГЕРБ вече обявиха, че това е денят, в който ще обсъждат вътрешнопартийно коалиционното споразумение, Петков отвърна, че правилата за работа на антикорупционния орган могат да бъдат внесени и от екип юристи.

През последните месеци се появиха разногласия между партньорите в управлението. Първо ПП-ДБ предложи прословутия меморандум, с който поиска цялата власт и контрола върху Темида и регулаторите и постави ултиматум - това или предсрочни избори. След това ГЕРБ излезе със свои условия: подписване на коалиционно споразумение или избори.

Председателят на парламентарната група на ДПС Делян Пеевски обяви, че подкрепя действията на ГЕРБ и призова двете коалиции да сключат явно споразумение за управлението.

Вицепремиерът Мария Габриел отказа да подпише меморандума, обявявайки го за противоконституционен и недемократичен. Премиерът Николай Денков коментира, че формацията не иска предсрочни избори, но няма да се отклони от своите приоритети.

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
1 Коментара
Иван Митев
преди 1 месец

Сега министърът на финансите няма необходима грамотност. Без нужните знания на министърът на финансите е невъзможно благодатно държавно управление. Държавната власт пренебрегва необходимостта за противодействие срещу лоши резултати от употреби на пари. Развиват се неограничавани щети от заеми и сходни договори. Запазването на държавната финансова неправилност създава нови щети. Тези щети осигуряват политическия провал за коалиция ПП-ДБ.

Откажи