Ето го споразумението, което предлага ГЕРБ. Голяма изненада

ПП-ДБ с ход за оставката на Денков в отсъствието на Борисов

Ето го споразумението, което предлага ГЕРБ. Голяма изненада | StandartNews.com

Съвет на коалицията да взема занапред важните политически решения. Това предвижда проектът за споразумение на ГЕРБ, който ще бъде приет днес от Националното съвещание на партията.

ВИЖ ОЩЕ: Жега във властта. Борисов вади споразумение, Петков – правила за КОНПИ

В съвета да влизат лидерите на ГЕРБ, ПП и ДБ плюс тези на СДС и останалите партии от парламентарната група на "Продължаваме промяната", предвижда още проектодокументът.

"До момента няма механизъм за вземане на решения. Често Кирил Петков, без да е обсъждано, хвърля в пространството нещо, което му е хрумнало. Друг път, след като сме уточнили уж всичко, той отива при Лена и нещата се променят на 180 градуса", коментираха депутати от ГЕРБ, цитирани от "Труд news". Освен това те са категорични, че без ясно разписани правила управлението не може да продължи.

В проекта за споразумение е предвиден и механизъм за вземане на оперативни решения, който предвижда консултации между всички участници във властта. От ГЕРБ обясниха, че след като Мария Габриел поеме ротационния пост на министър-председател, партията ще носи политическа отговорност, независимо от това има ли министри или не. Затова ръководството смята, че е необходим алгоритъм за вземане на решенията и разписани приоритети за целия мандат.

От ПП-ДБ не са променили позицията си от миналата седмица. Казват, че са готови на споразумение, но не коалиционно, а наречено по друг начин, но след още девет месеца, когато, ако правителството оцелее, ще има поредна ротация. Партията имала вътрешно социологическо проучване, което сочело, че избори две в едно са по-благоприятни за коалицията им и затова не се притеснявали, ако не се стигнело до правителство, оглавявано от Мария Габриел.

Народни представители от ПП-ДБ коментираха, че не е променена и позицията им за смяна на министри. Допустимо било да си отиде Христо Хинков, който сам пожелал това и министърът на електронното управление Александър Йоловски, за чийто пост смятали да предложат Божидар Божанов.

ПП-ДБ смятали да депозират в деловодството на парламента оставката на правителството още днес, в края на работния ден. Мотивът им бил, че така задължително щяла да влезе в дневния ред на парламента.

Разчитали и на това, да бъде гласувана в отсъствието на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, който вече обяви, че с Мария Габриел и евродепутати на 6 и 7 март ще бъдат на конгреса на ЕНП в Букурещ. Юристи обаче коментираха, че от председателя на Народното събрание (НС) зависи кога ще бъде гласувана оставката. Срок за вкарването ѝ в зала няма.

Има и още една тема, по която ГЕРБ и ПП-ДБ спорят - ротацията на председателите на НС. От ГЕРБ са категорични, че тя трябва да се състои веднага след тази на правителството, а от ПП-ДБ искат преди това.

Ако Атанас Атанасов оглави НС преди ротацията на премиерите, то ако се стигне до служебно правителство, Атанасов е първият вариант за служебен премиер. Президентът Румен Радев вече обяви в Анталия, че при предстоящата ротация "ще кара по домова книга". Това означава, че ще трябва да предложи на ген. Атанасов поста на служебен премиер.

Независимо от разногласията всички експерти изключиха избори две в едно и бяха единодушни, че в крайна сметка ГЕРБ и ПП-ДБ ще се разберат.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай