Жаблянов: Трябва да запазим премерена позиция относно Крим

Жаблянов: Трябва да запазим премерена позиция относно Крим | StandartNews.com

София. "Позицията на България относно ситуацията в Украйна трябва да бъде изключително премерена, защото няма друга европейска държава, която да е въвлечена повече по пряк или косвен път от България". Това каза в сутрешния блок на Нова депутатът от БСП Валери Жаблянов.

На въпрос страната ни може ли да намери баланса между Европейския съюз и Русия и дали няма да падне в разкрача си, Жаблянов отговори: „Няма да паднем, защото въпросът никога не е стоял по този начин. ЕС не е срещу Русия. В него има различни държави с различни мнения. Вторият въпрос е, че Европейският съюз, в състоянието, в което се намира в момента, не може да си позволи да организира икономически блокади срещу Русия. Това ще се отрази пряко върху жизнения стандарт в най-големите страни в Европа, да не говорим за България". Той уточни, че продължаването на диалога, включително между Русия и САЩ, както и намиране на най-добрите решения за кризата в Украйна, са най-правилните действия оттук нататък, които може да предприеме България.

„Референдумът е факт. Но признаването на този тип решения отнема много време. На базата на резултатите от него, Крим ще се присъедини към Русия. В случая позицията на България не знам как може да помогне. Българската позиция е тази на Европейския съюз в момента, а той не го признава", каза още депутатът.

„Към външния министър Вигенин имаше остра реакция в определени партийни структури, която беше изразена и на пленума в събота. Тези, които го критикуваха, го направиха съвсем ясно. Основно го критикуваха заради прибързаното изявление относно резултатите от референдума". По този начин депутатът коментира посещението на министъра на външните работи Кристиан Вигенин в Украйна.

„Нашата оценка за състоянието на държавността у нас е изразявана неколкократно по време на предишния мандат. През сегашния те продължават. Депутатите и министрите се събраха, защото процеса на работа и взаимодействието между правителството и парламента се натрупват много въпроси. Включително по механизма на законодателната инициатива, подготовката на законопроекти и приоритети. Не съм забелязал да има хокани министри". Това бе коментарът на Жаблянов по повод семинара на властта в Боровец.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай