Сергей иска десятък от евродепутатите

Балансът между Брюксел и Москва измъчи червените

Сергей иска десятък от евродепутатите  | StandartNews.com

София. Десятък за евродепутатите на БСП поиска соцлидерът Сергей Станишев. Той настоя 10% от заплатата на новите червени представители в Брюксел да се заделят за специален фонд за талантливи младежи. "Целта е средствата да отиват при студенти отличници, за да стимулираме младите хора в България", уточни за "Стандарт" Станишев, който е водач на червената листа за 25 май. Предложението му е било одобрено от Националния съвет на БСП. Социалистите в евролистата ще бъдат обложени с двоен десятък, тъй като по предишно решение на пленум те даряват 10% от заплатата си в Брюксел на партията. От следващия Европарламент лептата скача на 20%. Средствата ще се разпределят от специален обществен съвет, който предстои да бъде сформиран.

Бъдещите соцдепутати в Брюксел да откриват информационни офиси в цяла България, за да обсъждат с хората най-важните проблеми за страната ни и ЕС, поискал още Станишев.

Подборът на подгласниците на соцлидера в листата за евровота бил съпроводен с доста напрежение, разказаха депутати. На семинара в Боровец духовете разбунило предложението синът на бившия главен мюфтия Недим Генджев, съименник на баща си, също да е сред кандидатите на БСП в Брюксел. В крайна сметка Генджев-джуниър бил задраскан. Имало ропот и срещу изтикването на партийците за сметка на гражданската квота. Страстите били успокоени с аргумента, че соцпартията не бива да се капсулира.

На висок глас преминала и дискусията между червените депутати и министрите. "Нямам нужда от хвалби. Искам да чуя проблемните точки в управлението, за да вземем веднага мерки", заявил в началото премиерът Пламен Орешарски в събота вечерта. И дал тон на канонада от въпроси към членовете на кабинета. Правителството трябва да се придържа към предизборната ни програма, отсекли червените депутати. "Има 60 дни до изборите, но ако не спечелим и БСП не е първа политическа сила, то кабинетът ще има още 50 дни власт", заявили депутатите. Упреците летели във всички посоки - от най-новите мерки за още по-строги правила за пушенето, до позицията за Украйна.

Част от народните избраници скочили срещу външния министър Кристиан Вигенин, че е прекалено рязък към Москва. Други предложили София да стане домакин на мирна конференция за Крим. Едва след 5 часа дебати червените приели декларацията си за кризата в Украйна, която бе доста смекчена като тон спрямо Русия с оглед на първоначалния вариант.

"Трябва да се държим като страна от ЕС, но не бива да се изхвърляме и да вбесяваме Москва", обяснили търсения баланс червени депутати.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай