Зелените: Петко Арнаудов застрашава Странджа

Зелените: Петко Арнаудов застрашава Странджа | StandartNews.com

София. Одобряването на Петко Арнаудов за директор на държавното горско стопанство в Царево е подготовка за одобрение на общия устройствен план на община Царево, се казва в позиция на ПП Зелените. 

Те припомнят, че като кмет на Царево той атакува заповедта за обявяването на природен парк „Странджа": "В услуга на искането на общината, тогава ВАС обяви природния парк Странджа за нищожен и несъществуващ и само блокажите на Орлов мост го спасиха. Всичко това беше направено с цел да се узакони емблематичният незаконен строеж на вилното селище „Златна перла" до с. Варвара – също „постижение" на кмета Арнаудов и на неговия главен архитект."

По време на кметуването на Петко Арнаудов се извърши и промяната на Общия устройствен план на Община Царево, изготвен в нарушение на Плана за управление на природен парк Странджа и в нарушение на европейските директиви за опазване на мрежата НАТУРА 2000, се казва в писмото. Този план предвижда застрояване на цялата крайбрежна ивица на общината, включително в природния парк и НАТУРА 2000, без две малки защитени местности, и ново курортно строителство по брега с десетки хиляди нови легла, с което доведе до наказателна процедура от страна на Европейската комисия.

Зелените напомнят и за случая с плажа Корал (130 дка плажна ивица): "първо продаден на безценица на никому неизвестната фирма „Виватур инвест" (после препроден на испанска фирма за 50 млн евро), а след това Арнаудов дава и ПУПа за застрояване на мястото."

Природозащитниците обясняват, че опасността е заради участието на държавното горско стопанство на Царево във всички съгласувателни процедури – по одобряване на измененията на ОУП, по приемането на плана за управление на ПП Странджа. "И ако досега позицията на горското ведомство твърдо е била срещу застрояването на крайбрежието и на ПП Странджа и този глас често е бил решаващ, то при оглавяването му от Петко Арнаудов ситуацията коренно ще се промени", смятат Зелените.

"Вероятно следващата „смяна", която можем да очакваме, е тази на директорите на природните паркове. Всичко това се прави, за да се разчисти пътят на пълно и безпроблемно застрояване на природните паркове, защитените територии и защитените зони, в този конкретен случай – на Странджа и Царево", опасяват се Зелените.

Природозащитниците настояват Петко Арнаудов незабавно да бъде отстранен от новоназначената си позиция от ресорните отговорни власти, както и срещу него да бъдат подновени всички проверки за незаконосъобразни дейности.

"Зелените призоваваме всички природозащитници и всички родолюбиви българи, които милеят за нашата природа и за бъдещето на България, да излязат на протест срещу престъпното управление на БСП, ДПС и Атака – до оставка и премахване на престъпните последствия от тяхната политика и назначения. Зелените настояваме за директор на държавното горско стопанство в Царево да бъде назначен човек, известен със своето грижовно отношение към гората и който ще гарантира пресичане на незаконния добив на дървесина, който се шири в Странджа", завършва писмото.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай