Задържат отчисленията за отпадъци за общини без сметища

Задържат отчисленията за отпадъци за общини без сметища | StandartNews.com

Добрич. Общините, които по независещи от тях причини въпреки усилията си не са изградили регионални депа за отпадъци, няма да имат двойно увеличение на размера на отчисленията за всеки тон депонирани отпадъци. Това обяви министърът на околната среда и водите Искра Михайлова в отговор на питане на журналисти по време на посещението си в Каварна. Тя заяви, че е поела ангажимент пред Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ) и до 20 ноември ще бъде факт наредбата, с която се определя размерът на отчисленията, за да могат местните власти да подготвят план-сметките си за чистота, които трябва да бъдат приети на сесии тази година.

"С общините стигнахме до решение до края на 2016 г. ръстът в отчисленията за тон депонирани отпадъци да бъде плавен, като през периода 2014-2016 г. ще се инвестира в управлението на отпадъците, в т.ч. за разделно сметосъбиране, сепариране, компостиране и други, за да се постигне крайната цел - намаляване на количествата отпадъци. От 2017 г. отчисленията драстично ще се увеличат", каза министър Михайлова. Тя потвърди, че сумата за отчисление за тон депониран отпадък ще е около 25 лв., като допълни, че в момента на експертно ниво специалисти от МОСВ и НСОРБ правят график за развитието на отчисленията до 2020 г.

"Жестоки ще бъдат наказанията за общини, които участват в сдружения и имат ново депо, но поради отдалеченост на новото депо депонират смет на старо сметище или закрито депо", каза още министър Михайлова, като отказа да даде примери.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай