Военният министър разярен заради фалшива информация

Не може да има секретно решение за изпращане на наши бойци в Украйна

Военният министър разярен заради фалшива информация | StandartNews.com

Решение за изпращане на български военнослужещи в Украйна няма. Решението на Народното събрание е за изпращане на наши военнослужещи в страна-членка на Европейския съюз. Украйна не е членка на ЕС. Това заяви служебният министър на отбраната Димитър Стоянов пред Нова телевизия.

„С решението на Министерския съвет от 16 февруари се взема категорично отношение по изпращането на наши военнослужещи – един офицер в Брюксел, щабен офицер в Полша и екип за обучение в Полша. Няма решение за изпращане на военнослужещи в Украйна”, категоричен бе министърът.

Той отново подчерта, че не може да има секретно решение за изпращане на наши бойци в Украйна.

„Не може да има такова секретно решение. Трябва да има решение на Народното събрание. Няма натиск за такова решение. То е за вътрешнополитическа употреба”, заяви Стоянов.

Той призова за спокойна обстановка, да се говорят истините и така да се привличат избиратели.

Що се отнася до решението на Европейския съвет за изпращане на 155-милиметрови снаряди в Украйна, военният министър отново подчерта, че страната ни изобщо не разполага с такива.

„Няколко пъти  заявих, че България следва общата политика на Европейския съюз и Европейския съвет. Взетото решение е ясно. Три момента има в това решение. Първото е предоставяне на 155 милиметрови снаряди на Украйна – 1 милион. Нали не очаквате, че те ще се предоставят от днес за утре? Те трябва да бъдат извадени от складови наличности. Ние нямаме такива. България няма 155-милиметрови снаряди. Няма как да се включим в такова решение на ЕС. Производството на такива снаряди ще отнеме много време – повече от година. Но в крайна сметка МС не разполага с такива. Затова казахме, че не можем да участваме в тази сделка”, обясни военният министър. 

Нямало възможност и да се произведат. „Доколкото ми е известно ВМЗ още няма възможност да произвежда такива снаряди. Целта на предоставянето на боеприпаси от наличностите на МО е тяхното опресняване, в строго съответствие с решението на Народното събрание”, каза Димитър Стоянов.

По думите му въпреки че страната ни не може да изпрати такива снаряди, тя не може и да спре другите държави, които могат и искат да пратят такава помощ. Затова и България подкрепя общата политика на ЕС.

„Трябва ли България да спре помощта, която някои държави желаят да дадат на Украйна? Не! Това е причината да коментираме, че България подкрепя общата политика на ЕС. Ние няма как да подкрепим 155-милиметрови, при условие, че ние ги нямаме”, каза Стоянов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай