Успех за енергийния министър, осигуриха газа за Топлофикация

Подписани са и договори за над 680 млн., които „Топлофикация” дължи на БЕХ и „Булгаргаз"

Успех за енергийния министър, осигуриха газа за Топлофикация | StandartNews.com

Договорът между „Топлофикация София” и „Булгаргаз” е подписан. По силата му, считано от 1 януари 2023 г. до края на годината, всички необходими количества синьо гориво за София ще бъдат осигурени. Това стана ясно след среща на енергийния министър Росен Христов и председателя на Столичния общински съвет Георги Георгиев.

Факт вече е и преструктуриране, погасяване на задължения, подписване на договори за над 680 млн. лева, които „Топлофикация” дължи на Българския енергиен холдинг и „Булгаргаз”.

„Изготвили сме и са подписани споразумения за прихващане на този дълг, за да може дружеството да поеме глътка въздух”, каза Георгиев.

Заради увеличението от 40% на цената на парното в София, председателят на Столичния общински съвет призова да се обмислят компенсации, подобно на тези за тока и природния газ, така че да не се налага софиянци да усетят разликата.

Служебният енергиен министър Росен Христов обясни, че се работи за оздравяване на "Топлофикация София", като вече се правят стъпки в тази посока. Работната група ще продължи да действа и в следващите седмици.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай