Уличеният зам.-министър проговори за аферата с машините. Обяснението (ВИДЕО)

Не отговори на въпросите какво точно и защо е снимал

Уличеният в заснемане и изнасяне на с кода на машините зам.-министър на електронното управление Михаил Стойнов ("Продължаваме промяната") проговори. Той даде брифинг, на който заяви, че машините са редовни.

ВИЖ ОЩЕ: Скандалът трещи! Уличеният зам.-министър нарушил собствената си заповед (ДОКУМЕНТИ)

"Приключи удостоверяването на машините и е издадено решение за удостоверяването им. Решението е изпратено на ЦИК, направени са всички възможни тестове. Не са направени констатации, с които ние да имаме каквито и да било съмнения, че тези машини не отговарят на условията и че с тях не може да бъде гласувано правомерно. Аз също нося персонална отговорност за извършения процес. Нито аз, нито експертите не сме намерили нито една причина, за да не удостоверим машините", заяви Стойнов.

 Днес доклад на ДАНС представен на председателски съвет в парламента уличи Стойнов, че е заснел с телефона си кода на машините и го е копирал на флашка – нещо, което той няма право да прави. В резултат на аферата Централната избирателна комисия премахна машинното гласуване за местните избори, както на първия, така и на втория тур.  Решението бе наречено от Цветозар Томов срамно. То се основава на това, че Министерството на електронното управление не е предоставило документ, с който дава съгласие за удостоверяването на устройствата за гласуване. Решението на ЦИК не е подкрепено само от представителите на ДБ в комисията.

Според справката на ДАНС, която е видяна от политици и техните разкази за нея - зам.-министърът на електронното управление Михаил Стойнов е пипал хешкода на машините за гласуването, снимал се е с телефона си как го прави и си го е записал на флашка. Това бе разгласено след спешна среща при председателя на парламента Росен Желязков. Заговори се, че в доклад на ДАНС е описано как се манипулират изборите с машините.

"Нося персонална отговорност за извършения процес. Гледал съм всяка една стъпка от процеса. Завявам ясно и отговорно, че не съм намерил нито една причина да не удостоверим машините за гласуване", категоричен бе Стойнов.

Той призна, че не се е запознал с доклада на ДАНС.  "Нека да приключат проверките, тогава ще коментираме", каза още той.

Стойнов повтори, че има множество доклади, много скрийншоти за това, че машините са годни за гласуване.

"Защитената среда е под постоянно видео наблюдение, на всички действия, хора, които осъществяват действия върху тези машини.

Записвали сме 24 часа, във всеки един момент. Има панорамни записи, има записи, които удостоверяват всеки един процес - записи на екрани, скрийншоти. Всеки един процес на тестване се документира по един или друг начин. Има изрично разписани задължения за документиране", обясни Ангел Петров, главен секретар на МЕУ.

Стойнев има професионалната компетентност да се убеди, че всички процеси са изпълними, добави той.

"На нито един от нас не са повдигнати каквито и да е обвинения. Не знам да са образувани проверки, или да са повдигани каквито и да е обвинения", каза още Петров.

"Нямам никакво основание да саботирам този процес", категоричен бе Стойнев.

Стойнов обаче отклони въпросите за това дали наистина и какво точно е снимал.

"Нека да се назначат необходимите проверки, всеки от нас се е подписал под множество документи. Гарантира с умения, квалификация, етични принципи, че цялото извършено нещо, целия процес е пълноценно извършен, качествено. Много е важно да заявя, че машините не броят. Хората броят. Но те не позволяват недействителни бюлетини. Аз бих гласувал с машина, ако мога", категоричен бе още Стойнев.

 

 

 

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай