Нощен брифинг пред парламента. Кирил Петков с извънреден ход за машините (ВИДЕО)

Лидерът на ПП с обвинения за шпиц команда и дълбока държава

Решението на ЦИК, с което отмени машинното гласуване, е незаконно и има основания за обжалване пред Върховния административен съд. Това заявиха на извънреден брифинг пред парламента от "Продължаваме промяната" - "Демократична България". Минути преди това уличеният в заснемане на хешкода на машините зам.-министър от ПП Михаил Стойнов проговори, за да каже, че гарантира с името си, че машините за вота са редовни.

ВИЖ ОЩЕ: Пеевски: Нечувано! Някой иска да открадне изборите! Без машини в неделя

"Решението на ЦИК, с което преди няколко часа беше отменен машинният вот, е посегателство върху провеждането на честни демократични избори. Това решение дойде изключително неочаквано и е незаконосъобразно, тъй като Министерството на електронното управление, след като ЦИК постанови своето решение, постанови, че машините съответстват на изискванията на Изборния кодекс", заяви депутатът от "Промяната" Васил Пандов.

Мотивът на ЦИК бе, че машините не отговарят на изискванията, тъй като няма решение на Министерството на електронното управление. Пандов обаче обясни, че ЦИК просто не са изчакали министерството да се произнесе.

"Това ни дава основание да обжалваме пред ВАС решението на ЦИК, като вярваме, че законността ще възтържествува", предупреди той. И добави: „Не може цялата държава и изборният процес да станат жертва на една шпиц команда, която започна с един измислен доклад на ДАНС, после продължи през цирка, който мина през парламента и накрая завърши с това ЦИК да вземе своето решение близо 24 часа преди крайния срок. Циркът беше създаден от ЦИК“.

Съпредседателят на ПП Кирил Петков се обърна емоционално към ЦИК: "Ако сте усетили натиск от някого, имате още време, за да покажете, че сте институция, която може да взема правилните решения за българските граждани".

„ДАНС е инструмент на дълбоката държава. 30 години България не може да излезе от този цикъл на задкулисие. Време е всички да кажем „стига толкова“, така че всякакви злоупотреби на изборния процес да бъдат нищожни в сравнение с големия вот, който гражданите могат да направят“, посочи още Кирил Петков.

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай