Цветанов с нова атака към Русия

Влизането на шпионина Федотов у нас не може да стане без държавна подкрепа, смята вторият в ГЕРБ

Цветанов с нова атака към Русия | StandartNews.com
  • Влизането на шпионина Федотов у нас не може да стане без държавна подкрепа, смята вторият в ГЕРБ

Нова атака към Русия предприе вторият човек в ГЕРБ Цветан Цветанов. Той видя намеса на руската държава в засечения три пъти да влиза у нас Сергей Федотов. Това е един от тримата руски разузнавачи, замесени в отравянето с Новичок на бившия офицер от руското военно разузнаване и британски шпионин Сергей Скрипал и дъщеря му в Лондон миналата година.

За влизането на Федотов у нас съобщи по-рано днес главният прокурор Сотир Цацаров. Федотов е засечен три пъти в България.

ВИЖ ОЩЕ: Цацаров: Гебрев не е отровен с Новичок /ОБНОВЕНА/

Цацаров, британският посланик Ема Хопкинс, МВР-шефът Младен Маринов и началникът на ДАНС Димитър Георгиев бяха преди обяд при премиера Бойко Борисов, за да дадат подробности по разследването за отравянето на оръжейния бос Емилиян Гебрев.

Срещата се състоя, след като през уикенда Цветан Цветанов съобщи, че е насрочено заседание на Комисията контрол на спецслужбите, на което Цацаров и всички шефове на служби ще бъдат изслушани по темата с отравянето на Гебрев. Случаят бе раздухан в стил шпионски трилър края на януари от „Капитал” - изданието на обвинения за продажбата на EVN бизнесмен-издател Иво Прокопиев. Има информация, че агент на руското военно разузнаване под псевдонима Сергей Федотов е свързан с отравянето на бизнесмена, обяви "Капитал". Цветанов изненадващо официализира тази версия в събота, като обяви, че когато такава информация излиза в определени медии е нормално парламентът да има съответната информираност от компетентните органи. Изводи ще се правят, след като специализираните служби докладват пред депутатите, каза в Хасково председателят на ПГ на ГЕРБ.

ВИЖ ОЩЕ: Пълна мистерия с огравянето на Гебрев

Главният прокурор Сотир Цацаров обаче разбули мистерията още днес като даде на брифинг пълни подробности за отравянето на Гербев. Няма данни бизнесменът Емилиян Гебрев да е бил отровен като Скрипал. В кръвта и урината му не са открити следи от т.нар. "Новичок". Изследванията са направени от българската съдебно-медицинска експертиза и от независима частна финландска лаборатория, разкри Цацаров. Гербев много добре знае това, защото изследването във Финландия е финансирано от него. След писмо на Гебрев до прокуратурата, в което оръжейният бос твърди, че може да е отровен с Новичок, всички български спецслужби и прокуратурата започват безпрецедентно общо разследване, което доказва, че отравянето на Гербев е резултат пестициди, които бизнесменът погълнал.

ВИЖ ОЩЕ: Парламентарно изслушване за отравянето на Гебрев

Въпреки тази официална информация, Цветанов заяви, че заседанието на комисията за контрол на спецслужбите ще се състои. Цветанов, който е шеф на ключовата вътрешна комисия в НС, не бе на срещата при Борисов.

Парламентарната комисия за контрол на спецслужбите ще изслуша главния прокурор и шефовете на спецслужбите. Заседанието е извънредно, насрочено е за сряда от 14.30 и ще бъде закрито, съобщи Цветанов във Велико Търново.
 
ВИЖ ОЩЕ - Цв. Йовчев: Нападението срещу Гебрев е соло акция

От думите му обаче стана ясно, че темата на заседанието ще "завие" от отравянето на Гербрев, към влизането у нас на шпионина Федотов. Присъствието му у нас е доста обезпокоително, обяви Цветанов. По повод мнението на бившия шеф на ДАНС и бивш служебен министър на вътрешните работи Цветлин Йовчев, че при отравянето на Гебрев вероятно става въпрос за солова акция, Цветанов заяви, че това твърдение е "малко несериозно".

"Такива хора не правят солови акции. Правят акции, ако са били с такава цел в държавата, с подкрепата на държавата, защото видяхте, че по случая "Скрипал" стои изцяло руската страна", категоричен бе вторият в ГЕРБ. В неделя той не изключи вероятността, ако скандалът се разрасне, отново на дневен ред да бъде поставен въпросът за изгонване на руските дипломати от България.

Цветанов допусна още, че е твърде възможно по време на заседанието, депутати да зададат въпроси и за Венецуела и излезлите твърдения за прехвърляне на парични преводи у нас.

"Президентът избърза с неговата позиция, защото външната политика е функция на правителството", повтори още веднъж Цветан Цветанов по повод позицията на Румен Радев България да не подкрепя заедно с САЩ и 19 държави от ЕС признаването на младия опозиционен лидер Хуан Гуайдо.

"Когато сме част от силната демократична общност ЕС, със стратегическото партньорство на САЩ, трябва да сме солидарни при взимането на решения в подобни демократични действия", коментира Цветан Цветанов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай