Вторник,

Цацаров: Гебрев не е отровен с Новичок /ОБНОВЕНА/

Цацаров: Гебрев не е отровен с Новичок /ОБНОВЕНА/
A
A
A

Няма данни бизнесменът Емилиян Гебрев да е бил отровен като Скрипал. В кръвта и урината му не са открити следи от т.нар. "новичок". Изследванията с анаправени от българската съдебно-медицинска експертиза и от независима частна финландска лаборатория. Това разкри главния прокурор Сотир Цацаров. Той, заедно с посланичкът на Великобритания у нас Ема Хопкинс, и вътрешният министър Младен Маринов и шефът на ДАНС Димитър Георгиев бяха при премиера Бойко Борисов, за да му представят подробности от разследването.

"През последните две седмици в медиите бяха представени много информации, свързани с инцидент с г-н Гебрев. Част от тези информации бяха с факти, други имаха внушения според редакционната политика на медиите", заяви Сотир Цацаров. И представи фактите по случая.

На 28 април 2015 г. след вечеря със свои полски партньори в хотел "Кемпински Зографски", Гебрев се е почувствал зле и е бил откаран във ВМА. През следващите два дни в такова състояние изпада директорът на "Емко" и негов партньор. Той е лекуван в "Токуда" и "Пирогов".

ВИЖ ОЩЕ: Пълна мистерия с отравянето на Гебрев

На 1 май СГП е образувала дело за опит за убийство.

На 4 май във ВМА с подобни симптоми е приет и синът на Гебрев. След образуване на разследването, са взети различни проби, химически експертизи, автомобили, назначени са експертизи, като са иззети и документации от лечебните заведения. Заключенията от токсико-химичните експертизи са показали, че в кафе в дома на Гебрев, както и в органична материя - повърната храна от сина на Гебрев, има хлор пирифос, който е инсектицид.

Проверена е и храната в хотел "Кемпински Зографски", където в салатата е имало ниско количество. Стигнало се до производителя на салатата, но е установено, че количеството е било много малко и не може да предизвика никакви подобни симптоми.

От медицинските експертизи е установено, че има отравяне с фосфоро-органични съединения.

4 април 2016 г. наказателното производство е спряно, поради неразкрит извършител.

На 12 октомври 2018 г. постъпи писмо до мен от Гебрев на бланка на "Емко", в което заявява, че през март във Великобритяния е извършено покушение срещу Скрипал. "Имам основание да считам, че отровата, използвана срещу нас, е от семейството на Новичок", пишеше Гебрев. Той предложи да възобновим разследването и да информираме британските и други органи.

На 12 октомври аз изисках от СДВР спряното производство и на 15 октомври разследването бе възобновено, разкри още главният прокурор Сотир Цацаров. И допълни: „След това подписахме споразумение за общо разследване с ДАНС. Това е първият случай, в който подписваме споразумение между всички служби за едно конкретно дело. Направени са 13 разпита, а на 16 октомври г-н Гебрев дава данни, че е поръчал изследване във финландска лаборатория на кръв и урина и до нас до този момент не е представено подобна информация. Оказва се, че изследванейф е частно, заплатено от г-н Гебрев”.

ВИЖ ОЩЕ: Цв. Йовчев: Нападението срещу Гебрев е соло акция

Заключението е следното, с което потвърждават предишната експертиза - фосфороорганични съединия, които се съдържат в пестициди. Не са открити субстанции в съответния лист-списък от Конвенцията за химични оръжия, подчерта обвинител № 1

Всички проверки, разпити и документи са изпратени във Великобритания, за да се установи дали веществата може да се свържат с "Новичок" или познати други химични оръжия, всичко това през декември месец", разкри още Цацаров.

ВИЖ ОЩЕ: Парламентарно изслушване за отравянето на Гебрев

"Гебрев предявява желанието си в прокуратурата на 11 октомври, а на следващия ден аз съм запознал прокуратурата, на възможно най-високо ниво представителите на Великобритания у нас, всички служби, а от тогава до сега се работи в пълно сътрудничество със службите във Великобритания", допълни Цацаров. Той бе категоричен, че внушенията, че не се работи по случая, не отговарят на истината.

Замесеният в отравянето на Сергей Скрипал – Сергей Федотов, е бил при пъти у нас, съобщи Цацаров.

"Британските власти са обявили трима души, които смятат за замесени в случая "Скрипал", а Федотов се смята за помагач. Другите двама не са влизали в България, но Федотов е влизал в България три пъти", каза Цацаров.

За първи път Федотов пристигнал в Бургас на 24 април 2015 г. от Москва. Той е имал билет за полет от българската за руската столица за 30 април същата година, но неговото място е останало празно. Вместо това Федотов се е появил на международното летище "Мустафа Кемал Ататюрк" в Истанбул и е излетял от най-големия турски град за Москва на 28 април с билет, купен в последната минута.

Федотов е пристигнал отново в България на 24 май 2015 г., но отново не е използвал билета си за връщане от София. Вместо на 30 май да излети от българската столица, той е отпътувал за родината си от Белград два дни по-рано.

Трето влизане на Федотов у нас е на 23 май 2015 със самолет през аерогара София като на 29 май той заедно с лек автомобил в посока Сърбия е напуснал страната с друг гражданин, обясни Цацаров.

"Както забелязахте при едно от тези пътувания има съвпадение с инцидента с г-н Гебрев и се установява маршрута на руския гражданин, отсядане в хотели и т.н. От 12 октомври 2018 година до момента се извършват проверки в пълна координация с нашите служби и в пълна координация със службите на Великобритания", завърши Цацаров.

Вътрешният министър Младен Маринов допълни, че когато той е получил сигнал, че Емилиан Гебрев е настанен във ВМА, незабавно са започнали действия от страна на МВР. "Всички действия извършихме за установяване на евентуално отравяне. Към онзи момент случаят "Скрипал" не беше наличен, като се е работеше по хипотезата покушение, както и битово престъпление", заяви Маринов.

"Имахме много ползотворна среща и дискутирахме информация за предполагаема намеса и потенциално отравяне на г-н Емилиян Гебрев. От няколко месеца работим с български власти и британските служби", заяви посланик Ема Хопкинс.

Тя обясни, че подробности от разследването не могат да бъдат разкрити, защото все още се работи по събиране на доказателства и изявления ще има, след като има достатъчно налични данни.

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички