Пълна мистерия с отравянето на Гебрев

През 2015 г., когато бизнесменът твърди, че е станал жертва, оръжейният завод е руска собственост

Пълна мистерия с отравянето на Гебрев | StandartNews.com
  • През 2015 г., когато бизнесменът твърди, че е станал жертва, оръжейният завод е руска собственост

Отровен ли е бил оръжейният търговец Емилиян Гебрев с „Новичок”  от руснак? Този въпрос тревожи втори ден държавата, след като председателят на вътрешната комисия в НС Цветан Цветанов заяви, че в четвъртък ще има специално изслушване в Комисията за контрол над службите за сигурност по темата. Темата бе раздухана в края на януари от „Капитал” - изданието на обвинения за продажбата на EVN бизнесмен-издател Иво Прокопиев.

Пълна мистерия обаче обхвана случая след думите на Цветанов, който каза, че изводи ще се правят, след като специализираните служби докладват пред депутатите.

Има информация, че агент на руското военно разузнаване под псевдонима Сергей Федотов е свързан с отравянето на бизнесмена, твърди „Капитал”.

„Когато излиза такава информация в определени медии, съвсем нормално и закономерно е парламентът да има съответната информираност от компетентните органи. Затова в четвъртък ще има такава среща… Убеден съм, че по този начин ще можем да ограничим възможността за някакви спекулации и че ще може да се говори по същество и за взаимодействието, което имаме с нашите европейски партньори“, каза председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов.

Час по-късно депутатът от БСП Славчо Велков изрази учудване, че има заседание по темата. С огромна изненада научих, че парламентарната комисия за контрол на службите за сигурност и прилагане на специалните разузнавателни средства в четвъртък ще има закрито заседание при дневен ред - изслушване доклади на специализираните структури по нациионална сигурност по казуса ”Скрипал” и евентуално съпричастие на същата служба, която е „отровила” Скрипал, към опита за отравяне на българския биизнесмен Емилиян Гебрев”, заяви Велков пред Епицентър. Бг. Той съобщи, че като зам.-предесдател на комисията няма представа,  че заседанието се свиква, а според правилника на НС два дни по-рано трябва да знае дневния ред.

Изненадващо е, че г-н Цветанов, който е само член на комисията, знае седмица преди нейното заседание, че има дневен ред, че са поканени шефовете на ДАНС, МВР и не знам още кой, знае какъв ще бъде докладът и какво ще се разглежда”, коментира Славчо Велков. Според него никой от комисията не е уведомен за темата на заседанието.

„Имаме основание да твърдим, че има операция на руското военно разузнаване – тя съвпада по време и място с покушението срещу Скрипал. Първоначално, експертите бяха скептични за тази теза, но след изнесените имена, които са участвали в операцията – това нямаше мигновено опровержение от руска страна”, коментира в същото време бившият шеф на ДАНС Цветлин Йовчев. Според него отравянето на бизнесмена Емилян Гебрев не трябва да се свърза със случая „Скрипал”. Йовчев посочи, че подкрепя тезата, че нападението срещу бизнесмена е солова акция, а не дело на руските служби.

„Това е една зле планирана, нискобюджетна и непрофесионално изпълнена операция, което не е характерно за руското военно разузнаване. Много от фактите говорят за солова акция, при „Скрипал” можем да намерим мотив, че руската държава е планирала и провела това, но при Гебрев – няма такъв мотив. Толкова нескопосано изпълнена операция, няма как да е дело на такова сериозно разузнаване. Ако беше проведена такава операция, тези хора нямаше да бъдат с руски паспорти, нямаше да пристигнат с полет от Москва, нямаше да отседнат в един хотел, нямаше да обикалят, дори нямаше да се срещат преди самата операция”, коментира Йовчев.

 

Гебрев няма как да е отровен от руснаци, защото по времето, когато това евентуално се е случило, „Дунарит” е бил руска собственост, съобщи агенция „Монитор”.

В началото на 2015 г. в управлението на групата „Дунарит“ изведнъж се появява мистериозният белгиец с руски паспорт Пиер Луврие, оказал се подставено лице на руския православен олигарх Константин Малофеев и изключително близък с ръководителя на руските сепаратисти в Украйна Игор Гиркин-Стрелков. Така тихомълком Цветан Василев на практика подарява военния завод „Дунарит“ на подставените лица на Константин Малофеев, опитвайки се прикрият този факт под маската на „западни инвеститори“, обяснява „Монитор”. Впоследствие в края на 2015 г. се появява втори руснак – Дмитрий Косарев, също служител на Малофеев, твърдейки, че е „независим“ бизнесмен и бил получил от Василев същите фирми, включително и „Дунарит“. След като и този номер не минава пред българското общество и пред измамените вложители в КТБ, в началото на 2016 г. Цветан Василев започна реализирането на план, този път с участието на Емилиян Гебрев, за окончателно скъсване на връзката на „Дунарит“ с получените кредити от банката. Така Гебрев реално се явява продължение на неуспялата сага с „руснака“ Луврие. Гебрев е удобното продължение на кражбата, а не „руска“ жертва, твърди в анализа си агенция „Монитор”.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай