ЦИК уважи жалба на ГЕРБ

ЦИК уважи жалба на ГЕРБ | StandartNews.com

София. Централната избирателна комисия уважи жалба на ГЕРБ срещу Коалиция за България, ДПС и "Движение България на гражданите" за нарушения, свързани с агитационни материали публикувани на интернет страниците на тези партии.

ГЕРБ посочва, че в нарушение на изборния кодекс там са били качени агитационни катерили в деня за размисъл и в деня на вота.

Според ЦИК материалите в интернет представляват предизборна агитация, тъй като съдържат послания, които пряко могат да повлияят на волята на избирателите. С решението се указва да се свалят материалите съдържащи предизборна агитация. Решението е окончателно и не подлежи на обжалване.

Централната избирателна комисия, след като се запозна с постъпилата жалба, приложените към нея разпечатки от интернет страниците на КП „Коалиция за България", ПП „Движение за права и свободи" и ПП „Движение „България на гражданите", както и със самите интернет страници на цитираните партии, констатира, че в същите се съдържа информация, представляваща недвусмислено и разбираемо послание към гражданите да гласуват за определена политическа сила.

Интернет страницата на ПП „Движение „България на гражданите" съдържа номера в бюлетината на политическата партия с отбелязан върху нея знак „Х", както и послание с лика на Меглена Кунева „Да отхвърлим това робство". Интернет страницата на ПП „Движение за права и свободи" съдържа номера в бюлетината на политическата партия с отбелязан върху нея знак „Х", както и послание „Гласувай с № 40 в бюлетината". Интернет страницата на КП „Коалиция за България" съдържа номера в бюлетината на коалицията с отбелязан върху нея знак „Х", лика на Сергей Станишев и аудио-визуално произведение с продължителност от 1 мин., съдържащо недвусмислено послание и призив към гражданите за гласуване за „Коалиция за България с № 5 в интегралната бюлетина". Цитираните аудио-визуални материали представляват предизборна агитация в деня на изборите в нарушение на разпоредбите на Изборния кодекс.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай