Томислав Дончев с оферта към Жени Марчева. Тя: Заета съм!

Невероятна случка в ефира на бТВ

Томислав Дончев с оферта към Жени Марчева. Тя: Заета съм! | StandartNews.com

Интересна оферта отправи към водещата на bTV Жени Марчева зам.-председателят на ГЕРБ Томислав Дончев.

Един от многото въпроси, на които трябваше да отговаря депутатът по време на гостуването си, бе свързан с избора, който партията направи за кандидат-кмет на София, а именно бившия колега на Марчева Антон Хекимян.

Попитан какво свързва Антон Хекимян с ГЕРБ, той заяви: „Нищо“. И побърза да попита водещата Жени Марчева нея какво я свързва с ГЕРБ.

„Точно същото! Макар че идват европейски избори и аз съм се огледал във вас, чудесен кандидат“, добави той.

„Съжалявам, г-н Дончев, аз съм заета. В рамките на шегата, с проф. Даниел Вълчев сме си обещали – той ще е кандидат за президент, а аз за вицепрезидент. Съжалявам, но няма да мога да отговоря на вашите интереси“, отвърна му Марчева.

„Ако искахме да падне кабинетът, има ясен парламентарен механизъм. Не е в полза на обществения интерес да се премълчават някакви неща.

Правителството не върши достатъчно работа. Не бих му поставил висока оценка“, заяви  Дончев.

„Говорейки си с хората, нямам впечатление премиерът да е много популярен и да му се радват хората“, каза още той.

Има сектори, в които не се случва нищо. И тук темата не е политическият произход на министъра. Тук трябва хора с качества, замах и енергия, които работят. Едно правителство, не поддържа ли темпо, изпуска възможности.

България изостана драстично през тези 3 години – няма инвестиции в модернизация, няма нова инфраструктура. И в същото време бюджетът всяка година е на дефицит.

Не мога да разбера, как ще стане четвърта година, имаме по 3% дефицит, а дългът в същото време намалява. Тази сметка не мога да я разбера. И ако някой говори такива неща, не може да смята.

3% дефицит за 2023 г. означава 5,5 млрд. нов дълг. И как в същото време външният дълг намалява. Този фокус, ако ми обясните как става…

Надявам се Бюджет 2024 да е с 0% дефицит, което е правилното“, посочи той.

„Същественият въпрос е това ли е пътят на България - всяка година 3% дефицит, което е курс към устойчиво задлъжняване. В повечето години по време на ГЕРБ дефицитът е бил 0%, а по време на Ковид пандемията 2%, което е разбираемо“, каза още депутатът.

Според Дончев, електоралната тежест на ГЕРБ на тези избори ще е значително по-висока от тази на последните парламентарни.

„Ние сме се доказали на място“, подчерта той.

Според него управленската формула  към момента няма алтернатива.

„Ако има значима разлика между ПП-ДБ и ГЕРБ след местните избори, се надявам това да доведе до смиряване на некоалиционния ни партньор в некоалицията.

Невъзпитано е по отношение на българските граждани да има коалиция, която не е скрепена с ясно коалиционно споразумение. Така е редно и честно.

Цялата конструкция е натоварена с ужасно много напрежение. Една партия, която има по-малко 1/6 от гласовете в НС, управлява почти еднолично. Това не допринася много за политическо спокойствие“.

На въпрос склонни ли са ГЕРБ да подарят победата в София, Дончев заяви, че от партията нищо не смятат да подаряват. „Ще видим как ще се произнесат гражданите.

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай