Сряда,

Свободните артисти с по три минимални заплати

От: Рачо Рачев, кадър бТВ -
Свободните артисти с по три минимални заплати
A
A
A

Най-застрашените - артистите на свободна практика, за които доходът им за миналата година е под 1000 лв. на месец, ще получат за времето на извънредно положение плюс един месец след него три минимални работни заплати с осигуровките. Това съобщи пред бТВ министърът на културата Боил Банов.

„Хората, които се занимават със сценично изкуство и служителите в галериите, ще получават твърдо заплати и осигуровки в рамките на двата месеца извънредно положение и до шест месеца след това, независимо от резултатите, които постигат. Ние оставаме настрана заплати и осигуровки, независимо от това има ли зрители и кога ще отворят институциите“, припомни още министърът.

„Всеки трябва да знае, че носи персонална отговорност. Не трябва преднамерено да се погазват правилата, защото ти е скучно или трудно. И с това ще се справим, но с няколко хиляди мъртви, което се надявам да не се случи“, каза Банов по повод сигналите за неспазване на строгите правила на карантината.

Според него, ако се спазват правилата от всички, в рамките на 2-3 седмици нещата ще се уталожат. „Не може с репресивни мерки да се налага една такава карантина. Не може на всеки вход да се сложи полицай и да бие хората, които излизат. Държавата дава своите знаци. Противопоставянето е грешно“, смята Боил Банов.


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички