Съветът при Радев без обща позиция

Заседанието на КСНС за мерки срещу корупцията приключи без резултат

Съветът при Радев без обща позиция | StandartNews.com

Без обща позиция приключи заседанието на Консултативния съвет по национална сигурност при президента Румен Радев. Темата бе мерки за борба с корупцията по високите етажи на властта. Предложеният от Радев проект за решение не бил предварително раздаден, участниците в съвета на момента трябвало да го обсъдят и приемат. Така съгласие не било постигнато. Подкрепила го единствено Корнелия Нинова.

ГЕРБ: Декларацията на Радев съдържаше внушения

„Предложеният проект за решение получихме в момента на заседанието. Нещо, като решение, което трябва да се обсъди в момента и да се приеме задължително. Тази практика на работа на КСНС беше изключително изненадваща за мен като участник за първи път в КСНС“, коментира
след продължилото 3 часа и половина заседание председателят на ПГ на ГЕРБ д-р Даниела Дариткова.

ВИЖ ОЩЕ: Партийни искри преди съвета при президента (ОБНОВЕНА)

Показали сме политическа воля и морал за борба с корупцията, но декларацията на президента съдържаше внушения, които не кореспондират с реалностите, продължи Дариткова. По думите й предложенията по-скоро отговарят на нечии политически интереси.

ВИЖ ОЩЕ: Волен: КСНС приключи без общо мнение

„Ще припомня, че самият член на „БСП за България“ г-н Янков е казал, че президентът е свикал КСНС по поръчение на Корнелия Нинова. Дори г-жа Нинова накрая гласува да не излезем с общо становище. Подложихме на решение това дали да имаме общо становище и всички гласуваха да нямаме такова“, допълни д-р Дариткова, цитирана от "Фокус". По думите й повечето от абзаците на проекторешението повтаряли предходното становище КСНС - от предишното заседание, посветено на мерките за борба с корупцията. Днес общо било намерението да се анализира дейността на КПКОНПИ.

Нинова: Бях свидетел на бранене на статуквото със зъби и нокти

Заседанието завърши без резултат, без постигане на съгласие, заяви и лидерът на БСП Корнелия Нинова. В декларацията, предложена от президента Румен Радев, пишеше, че корупцията е огромен проблем, че държавата бездейства, но всичко това бе отхвърлено от премиера и управляващите, каза Нинова. И допълни, че тя единствена подкрепила предложения от Радев документ.

ВИЖ ОЩЕ: Нинова иска нов антикорупционен закон

Бях свидетел на бранене на статуквото със зъби и нокти, на кръгова отбрана - медиите са виновни, тези, които изнасят информация са виновни, каза още Нинова. И допълни: "Нашата позиция е промяна на цялото това статукво - искаме нови лица, пълна сила на действие на европейската прокуратура в България".

Трите предложения на Нинова - за нов антикорупционен закон, 15 независими от партиите борци с корупцията и контрол над действията на главния прокурор, не били приети.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай