Партийни искри преди съвета при президента (ОБНОВЕНА)

Темата е мерки за борба с корупцията по високите етажи на властта

Партийни искри преди съвета при президента (ОБНОВЕНА) | StandartNews.com

Започна заседанието на Консултативният съвет за национална сигурност (КСНС) на тема: „Резултати от противодействието на корупцията по високите етажи на властта. Необходимост от мерки“. То бе свикано от президента Румен Радев на 5 април 2019 г. За него пристигнаха премиерът Бойко Борисов, главният прокурор Сотир Цацаров, председателят на ПГ на ГЕРБ д-р Даниела Дариткова, лидерът на БСП Корнелия Нинова, лидерът на "Атака" и председател на ПГ на "Обединени патриоти" Волен Сидеров, председателят на ДПС Мустафа Карадайъ, лидерът на "Воля" Веселин Марешки и други.

Доклад пред заседанието за борбата с корупцията и резултатите от нея трябваше да изнесе зам.-председателят на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество Антон Славчев. Президентът поиска това, след като миналата седмица оттегли доверието си от шефа на комисията Пламен Георгиев. Канал 3 съобщи обаче, че в последния момент Румен Радев е оттеглил и поканата си към Славчев за участие в заседанието.

ВИЖ ОЩЕ: КПКОНПИ: Атакуват ни двама олигарси и една партия

Атаката срещу Комисията е от двама олигарси и една политическа партия, за което има 2 млрд. и 200 млн. причини, които могат да мотивират не една политическа партия да направи това, обяви в същото време в своя позиция на сайта си Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество. В нея се разкрива, че в момента в Комисията тече проверка на информация на приближено лице до политически лидер. "Същото лице, в качеството си на висш държавен служител, възползвайки се от служебното си положение, е извършило злоупотреби, вследствие на което е получило неправомерно парични суми в особено големи размери. За същото това лице са налични данни, че организира изборите на определена политическа партия.", съобщиха от КПКОНПИ.

ВИЖ ОЩЕ: Волен: Как корупцията се свързва със сигурността?

Съветът по сигурността не се е събирал от близо една година. Темата за корупцията, разбира се е важна, но как е свързана с националната сигурност - това ще е въпросът, който ще задам на президента и на останалите участници, заяви пред журналисти лидерът на „Атака“ Волен Сидеров, влизайки за заседанието на КСНС при президента. „Прокуратурата е отчела и аз преброих 130 случая, в които са повдигнати обвинения. Това са министри, народни представители, шефове на агенции, магистрати. Около 40 от тях са вече с присъди, които се движат или са влезли в сила“, обясни лидерът на "Атака".

ВИЖ ОЩЕ: Нинова преди КСНС: Нов антикорупционен закон

С три предложения влезе на заседанието лидерът на БСП Корнелия Нинова. Тя съобщи, че ще иска консенсус за изработването на нов антикорупционен закон. Сегашният бил написан набързо. Второ, 10 - 15 души, независими от политически партии, да оглавят борбата с корупцията. Третото й предложение е да има засилен контрол върху действията на главния прокурор.

ВИЖ ОЩЕ: Цветанов: Съветът при Радев е политически

Президентът на Република България е длъжен на свиква КСНС на всеки три месеца, а такъв не се е състоял близо година. Отделно днешният КСНС е изцяло координиран с БСП, като датата също не е случайна – близо месец преди изборите. Всичко това ме кара да смятам, че това заседание има по-скоро някаква политическа цел. Това заяви в същото време пред журналисти в Смядово шефът на предизборния щаб на ГЕРБ Цветан Цветанов.

Заседанието на консултативния съвет, свикано от президента Румен Радев за предприемане на мерки за борба с корупцията е второ по темата. Първото бе 17 октомври 2017 г. Членовете на консултативния съвет тогава декларираха, че е необходим комплексен подход, който наред с превенцията, да се фокусира и върху разкриването, разследването и реализирането на наказателна отговорност. Заявиха, че е нужна нормативна база, която да обхваща всички аспекти на превенцията, противодействието и борбата с корупцията. По-късно държавният глава наложи вето върху Антикорупционния закон, тъй като според него тези постановки не са били заложени в приетото законодателство.

Съгласно закона Консултативният съвет за национална сигурност е съвещателен орган по въпросите на националната сигурност.
Заседанията се провеждат при кворум най-малко две трети от състава на Консултативния съвет за национална сигурност и са закрити.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай