Стойнев: Премиерът да освободи незабавно шефката на ДКЕВР

Стойнев: Премиерът да освободи незабавно шефката на ДКЕВР | StandartNews.com

Светла Тодорова е поела ангажименти още при приватизацията на ЕРП-та и работи слуще националните интереси, аргументира се бившият енергиен министър

Стара Загора. Настоявам министър-прдеседателят Георги Близнашки да освободи незабавно шефката на ДКЕВР Светла Тодорова, защото тя работи срещу държавните интереси. Това заяви бившият министър на икономиката, енергетикати и туризма в кабинета Орешарски Драгомир Стойнев, водач на листата на колиция „БСП – Лява България" в Стара Загора.

„Изявленията на Тодорова, че „действията срещу ЕРП-та не били съсвсем законни", ще бъдат използвани като аргументи в арбитаржноото дело, което ЕВН води срещу държавата за 1,2 млрд. лв заради неизпълнени условия по приватизационния договор", даде пример Стойнев. За това са предупредили още в началото на септември и от адвокатската кантора „Уайт енд Кейс", която защитава интересите на Българи, в официално писмо до финансовия министър Румен Порожанов. Той пък от своя страна е изпратил до премиера и неговите заместници и шефката на ДКЕВР меморандум с професионалните съвети на междунрадоните адвокати държавните мъже да бъдат много внимателни в своите изказвания и действия по темата. Въпреки това според Стойнев Светла Тодорова придължила да прави услужливи изказвания. Още по-странно било, че като аргументи в арбитражното дело срещу България в международния център за инвестиционни спорове били проложени протоколи и стенограми от срещи между ДКЕВР и ЕВН, в който е участвала и сегашната шефка на енергийния регулатор. Според Стойнев тогава Тодорова е поела ангажименти за 16 на сто норма на възвръщаемост на инвестициите от ЕВН в началото, които после можели да паднат до 12 на сто. „В момента нормата на възращаемост е 7 на сто", припомни бившият енергиен министър и поиска от служебния премиер да каже кой му дал СВ-то на Светла Тодорава - от ЕВН или президента Плевнелиев.

Стойнев съобщи още, че шефката на ДКЕВР, упражнявала натиск срещу колегите си да бъдат оттеглени двете жалби в Еврокомисияа – срещу US-топлоцентралите в „Марица-изотик" и ВЕИ-инвеститорите за неправомерна дъражвна помощ. „Това означава, че се слага кръст на преговорите с ръкодствата на тези ТЕЦ-ове, които според г-жа Тодорова ималижелезни договори, както и на всякакви усулия за стабилизарне на сектора, добави Стойнев. Според експертите нищо не налагало увеличението на тока вместо с 3 на сто с близо 10 на сто от 1 октомври. „Този необоснован скок от 7 на сто, или около 200 млн. лв годшино, ще бъдат взети от българските гражадани и бизнеса и ще отидат в джоба на ЕРП-та и ВЕИ-та", посочи Стойнев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай