Столичният общински съвет пак се тресе! Кога ще се реши кризата

Заседанието от днес бе отложено за 25 януари

Столичният общински съвет пак се тресе! Кога ще се реши кризата | StandartNews.com

Източник: БТА

Кризата с липсата на председател на Столичния общински съвет (СОС) продължава и това стана ясно от продължилото само няколко минути днес заседание на Съвета.

С 56 присъстващи заседанието беше открито, а единствената точка в дневния ред днес трябваше да е именно избор на председател на СОС. Заседанието обаче беше отложено за 25 януари от 10 часа.

Председателстващата Грети Стефанова само успя да призове местните представители да намерят формулата за европейско управление на София, която скоро ще е част от Шенгенското пространство.

Няколко общински съветници още преди заседанието обявиха, че веднага ще бъде предложено заседанието да се отмени. Думата взе Карлос Контрера, който предложи заседанието да бъде отложено за края на януари, за да се продължат разговорите между политическите групи в СОС.

Тази сутрин Борис Бонев от ПП-ДБ-СС каза пред БНТ, че кризата с избора на председател на Столичния общински съвет продължава и че за днес е насрочено заседание, но на него ще бъде предложено изборът да бъде отложен". 

Ваня Григорова от БСП пък говори пред бТВ, като потвърди: "Днес няма да има избор на председател, защото не бяха проведени разговори така че да се стигне до някакъв компромис. И до момента можеше да има председател на СОС. Трябва обаче тези, които имат най-много общински съветници, да осъзнаят, че избирателите не им дадоха правото да управляват и да поемат всички постове."

Вчера пред журналисти общинският съветник от "Има такъв народ" Пламен Данаилов каза, че вероятно заседанието ще бъде отложено за 25 януари, за да има време да се разберат за формулата на управление на СОС. Вижте още тук.

Когато и да се проведе, това ще е шестият опит за избор на председател, след като на 18 декември 2023 г. петият се оказа неуспешен. Тогава бяха проведени две гласувания между кандидата на "Продължаваме промяната-Демократична България-Спаси София" - Грети Стефанова и кандидата на "Има такъв народ" - Пламен Данаилов.

На среща в Столичната община между ПП-ДБ-СС, ИТН и общинския съветник Карлос Контрера от ВМРО заедно с кмета на София Васил Терзиев, бе направено предложение за ротационно председателство в СОС в срок от една година. "На масата" е и друго предложение - на Карлос Контрера и Вили Лилков, подкрепено и от ИТН за временен председател на СОС до приемането на бюджета на Столичната община. От ГЕРБ, БСП и "Възраждане" не участваха в срещата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай