Стартира изборният ден в страната

Стартира изборният ден в страната | StandartNews.com

В 6.00 часа днес започна предсрочният вот за сформиране на 43-ото Народно събрание. Избирателите ще могат да упражнят правото си на глас до 19.00 часа, а в случай, че в този час пред секциите все още има чакащи хора, изборният ден може да бъде удължен до 20.00 часа.

18 партии, 7 коалиции и трима независими кандидати (в Благоевград, Бургас и Хасково) се борят за гласовете на 6 897 881 избиратели.

В цяла България ще отворят 11 434 секционни избирателни комисии, от които 96 са подвижни избирателни секции. Изборните секции в чужбина са 428 в 60 държави. Българите зад граница ще могат да гласуват там, ако има разкрита секция, дори и да не са подали заявление за гласуване в чужбина.

Справка за адреса и номера на избирателната секция, в която трябва да упражни правото си на глас, по електронен път. Това става на сайта на ГРАО, като системата позволява търсене по ЕГН или адрес. Учениците и студентите - редовно обучение, могат подадат своята бюлетина в секция по избор в населеното място, където се обучават, ако то е различно от мястото, където живеят по постоянен адрес.

Звената "Български документи за самоличност" днес ще издават удостоверения за гласуване за тези, които нямат валидна лична карта заради изтекъл срок или са я загубили. Заявленията могат да се подават в дирекциите на полицията и районните управления от 8 до 18 часа.

Гласуването с преференция (избор на конкретен кандидат от въпросната предпочетена партия) на парламентарни избори ще се състои за първи път у нас. По тази причина бюлетината се състои от 2 части - в лявата графа в квадратче се отбелязва изборът за съответната партия/коалиция, а в дясната, в кръгче - предпочетеният кандидат в партийната листа. В случай, че избирателят не се възползва от опцията да гласува преференциално, гласът му автоматично ще се зачете като предпочитание за водача на листата, определен предварително от партията.

Изборът в бюлетината се отбелязва само със знак Х или V със син химикал в квадратчето с номера на съответната листа, в противен случай гласът му няма да бъде преброен. 

След сгъването на бюлетината фабричният й номер в долната част трябва да остане открит, тъй като накрая той трябва да бъде откъснат от представител на изборната комисия и пуснат в отделна кутия.

В 300 секции в страната отново ще има експериментално машинно гласуване - резултатите от машинното гласуване няма да се зачитат. В този случай е важно избирателят да знае, че бюлетината не излиза в пълен обем на екрана, а се състои от две страници. След като избирателят гласува, той получава разписка и трябва да я постави в отделна урна.

Гражданите могат да сигнализират за нарушения през целия ден в районните комисии, съобщиха от ЦИК.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай