Станишев: Приоритет на БСП е да съживи икономиката

Станишев: Приоритет на БСП е да съживи икономиката | StandartNews.com

Перник. Червените хвърлят спасителен пояс на фирмите. Спираме рекета над дребния и среден бизнес, обяви пред миньорите от пернишкия рудник „Бела вода" лидерът на БСП Сергей Станишев.

Това е първото нещо, което трябва да направим, за да съживим вътрешния пазар, отсече той. Ще помогнем на малките фирми чрез Банката за развитие, обясни Станишев.

Той се обяви за връщането на парите на хората. Ние сме поели ангажимент всички хора, които получават доходи до минималната заплата да не плащат данъци. Това ще остави 360 милиона лева в потребителите, добави червеният лидер.

Според Станишев енергетиката е тотално срината през последните години. През 2009 година общото количество зелена енергия беше 25 мегавата, сега са над 1000 мегавата. Това е един реактор на Козлудуй. Това е проблем за ТЕЦ-овете и мините. Този микс трябва да бъде променен. Освен, че зелената е скъпа, трябва да се запази българското производство и работните места", категоричен е председателят на БСП. Той подчерта, че за първи път България е транзитна страна за износ на ток през Румъния, а досега страната ни винаги е изнасяла за Турция.
Експортът бе посочен като основен проблем и от ръководството на мината. Отчетите сочат, че от добитите 119 000 тона въглища за миналата година 95% са били изнесени в Северна Гърция. Миньорите се оплакаха, че не могат да реализират продукцията си на вътрешния пазар.

„Четири години тези, които ни управляват ни обясняваха, че сме в криза. Колкото повече мерки предприемаха, токова повече затъвахме. Колко пъти бившият финансов министър ни обясняваше, че излизаме от кризата, а ние затягахме коланите? Колко пъти министър председателят си променяше решението, а след това скачаха цените на различни неща? Не желаем да живеем повече в страна където символ на управлението са постните пици, калинките без дипломи и хората, които се палят", заяви пред въглекопачите водачът на листата на „Коалиция за България" в Перник Ангел Найденов. Работниците от своя страна поискаха и връщане на старата пенсионна схема, защото не били доволни от реформата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай