Спецкомисии ще отсяват инвалидните пенсии

Спецкомисии ще отсяват инвалидните пенсии | StandartNews.com

Нов тип експертни комисии ще отсяват кой от освидетелстваните за инвалидност от ТЕЛК може да работи и кой не. Целта е да се ограничи достъпът до инвалидни пенсии, ако заболяването позволява на пациента да се труди.

"С въвеждането на този нов стадий в сертифицирането на увредената работоспособност искаме да се избегне сегашната ситуация, при която след излизане на решението на ТЕЛК автоматично следва получаването на инвалидна пенсия и социални помощи", обясни вицепремиерът Ивайло Калфин.

В новите експертни комисии освен лекар ще влизат и социален работник, служител на НОИ и експерт от Агенцията по заетостта. Те ще разглеждат всяко ТЕЛК-ово решение индивидуално и ще преценяват какъв тип работа може да извършва съответния човек, както и от какво подпомагане има нужда. "Такава е и европейската практика - да се прави оценка дали освидетелстваните с определен процент инвалидност имат шанс да тръгнат на работа", посочи Калфин. Реформата в ТЕЛК-овете обаче изисква законови промени и няма да може да влезе в общия пакет пенсионни промени. Освен това трябва да се въведат обективни стандарти за работата на новите експертни комисии. Върху тази тема двете министерства - социалното и здравното, вече са започнали работа, но резултат се очаква наесен. България е критикувана от Брюксел за прекалено лесния достъп до инвалидни пенсии, с което се източва осигурителната система. През последните 15 г. броят им е нараснал три пъти и половина и в момента всяка втора пенсия е инвалидна, а годишните разходи вече достигат 1,5 млрд. лв.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай