Социолог даде точна прогноза кое ще опази сглобката

Сглобката ще оцелее по геополитически причини, смята Васил Тончев

Социолог даде точна прогноза кое ще опази сглобката | StandartNews.com

„Сглобката има нужда от нова силна настройка и предполагам, че ще бъде направена. Вероятността да не се направи такава настройка е малка, но все пак има няколко червени линии, които ако се преминат от едната страна, другата няма да ги приеме. Ако се стигне до такъв вариант, въпросът е кой ще бъде отговорен”. Така описа настоящата ситуация в управлението социологът Васил Тончев.

Сглобката ще оцелее по геополитически причини, смята той. Напреженията между партиите, които я представляват, са много големи. Най-голямото препятствие ще бъде бюджетът, прогнозира Тончев в интервю за НоваНюз.

По думите му изявлението на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов е това: „Аз искам споразумение, ако не го направим, виновни ще бъдете вие.” Сега чакаме отговорът на другата страна, заяви Тончев. Той обясни, че политиката на ПП и на ГЕРБ е доста различна. ГЕРБ залага на консервативна политика, докато „Промяната” е много по-лява като политики – вземат се заеми, за да се вдигат доходите на хората, но как това ще се отрази в дългосрочен план, запита социологът.

Тончев каза, че тенденцията като цяло е за спад на изборната активност. „Сега ромите не гласуваха, това са няколко десетки хиляди гласа, които не се явиха. Те бяха научени, - ако през 90-те години те следваха победителя, сега ги научиха, че за да гласуват, им се плаща. Това беше дълга традиция, която се прекъсна през изборите в последните две години. Редно е да свикнат, че и те носят отговорност и могат да гласуват по съвест. Това също се отрази на активността”, каза социологът. Демографската криза е другата причина за ниската избирателна активност.  

Има огромна ниша за нов ляв проект, каза Тончев. Няма мост между БСП и ГЕРБ, това беше феномена на Григорова, която успя като автентичен ляв човек да стигне до тези хора и да ги активира. На следващи избори в София би могла да възникне нова социалдемократическа партия, заяви Васил Тончев. По думите му и БСП и „Възраждане” са се изплашили от Ваня Григорова.  „Нинова й беше най-яркият опонент”, каза той.

За рокадите в ДПС той предполага, че промените са на геополитическа линия. Тези процеси са започнали по-рано, имаше индикации от лятото, че там стават някакви неща и се изчакаха изборите. Геополитическата ситуация е различна, светът се раздели на две, обясни Васил Тончев. „ДПС за да остане като балансьор в нашата политика, трябва да направи този завой и да тръгне по т.нар. евроатлантически курс. Според Доган Пеевски е човекът, който най-добре може да го поведе” каза Васил Тончев и допълни, че е интересен ход етнически българин да стане изпълнителен директора на партията, като уточни, че това са предположения.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай