Скандал! Заподозряха за руска шпионка сътрудничка на наш евродепутат

Дамата преподавала йога в уютно предградие на Брюксел

Скандал! Заподозряха за руска шпионка сътрудничка на наш евродепутат | StandartNews.com

 За пореден съмнителен случаи за проникване на руското разузнаване в институциите на ЕС се заговори в Брюксел. Любопитното в случая този път е замесването на български евродепутат в него. Оказва се, че дългогодишна бивша сътрудничка на "крайнодесен български евродепутат със сенчести руски връзки" е заподозряна, че осъществява комуникацията между руските спецслужби и служители на евроинституции. Това съобщи изданието EUobserver в публикация за шпионите в представителството на Русия в ЕС, пише actualno.com.

За дамата, чието име не се посочва в статията, се знае, че е сменила името си и дори кандидатства за стажове по програми на ЕС, както и в медии, базирани в Брюксел. "Биографията й включва специализации в Колежа на Европа в Брюж, където учат много от бъдещите служители на ЕС. И също така тя преподава йога в уютно предградие на Брюксел, в което живеят доста от персонала на евроинституциите.

"Профилът й показва, че тя може би е посредник на руските служби", пише EUobserver, цитирайки свой източник.

Кой е потенциалният български евродепутат?

В Европейския парламент страната ни има двама представители, които могат да се определят като "крайнодесни" по западните стандарти - Ангел Джамбазки (2014 и 2019 г.) и Андрей Слабаков (2019 г.). Джамбазки разполага с 11 сътрудници, но имената им не са публични. Слабаков има 10, които също нямат публикувани биографии.

Всеки евродепутат разполага месечно с почти 27 хиляди евро, за да си наеме съветници и стажанти, за които не е задължително да са граждани на ЕС и не се проверяват нито от националните спецслужби, нито от сигурността на ЕС, пише EUobserver.

Как действат руските агенти?

Руските агенти не търсят информатори на официални срещи в централата на Европейската комисия, а на други места като спортни клубове, където човек да поиграе тенис и да си вземе сауна. Освен на срещи на професионално ниво дипломати от ЕС, НАТО, Белгия, Русия и др. се срещат по едни и същи барове, паркове и ресторанти, се посочва в изданието.

Говорител на службата на ЕС за външни отношения и сигурност обяснява, че: "Всеки посетител с дипломатически статут трябва да бъде деклариран, регистриран и посрещнат на рецепцията. Не може безконтролно да влиза сам, да се разхожда свободно, а в сградите трябва да бъде придружаван от евродепутат или от служител от персонала му. Ако се появят без предварителна уговорка, не могат да продължат по-далеч от рецепцията".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай