Ще се радвам, ако БСП и АБВ имат общ кандидат за президент

Ще се радвам, ако БСП и АБВ имат общ кандидат за президент | StandartNews.com

Работих добре с премиера и без партиен натиск, не си търся работа в Брюксел

Ивайло Калфин, вицепремиер и социален министър в оставка

- Г-н Калфин, защо АБВ излезе от управлението?

- Решението на АБВ да излезе от управлението е мотивирано с натрупване на различни процеси. След година и половина опит в управлението критиките, които неведнъж бяха отправени към правителството, остават валидни. Те са свързани със забавяне или незапочване на основни реформи и със загуба на скорост в правителството. Проблемните теми са свързани със сигурността и външната политика, особено при нестабилната ситуация около България. Свързани са и с конкретни ресори, като икономическа политика, където действително имаме 3% растеж, но той е 7-ми в Европа. Това, което най-много притеснява АБВ, е, че не виждаме целенасочени усилия за преструктуриране на българската икономика. А имахме много предложения в тази насока като например български план "Юнкер". Другата част от критиките е свързана с трудната комуникация. Съветът за развитие така и не успя да стане един работещ орган, в който реално да се консултират и приемат всички различни политики. Много пъти бяхме изправяни в парламента пред решения, които трябва да се взимат в последния момент. Последният пример е Изборният кодекс, където в комисии бяха гласувани текстове, които са абсурдни за една демократична държава. Тези натрупвания не позволяват на АБВ да изпълни това, което е поела като ангажимент пред избирателите си в тази конфигурация.

- Как оценявате работата си като вицепремиер и министър в правителството на Бойко Борисов?

- Аз съм благодарен и на премиера, и на колегите ми в правителството, за работата в екип. Никога не сме се делили по партийни признаци, винаги сме търсили решения, които са важни за всички. В повечето случаи е имало достатъчно коалиционна култура за по-сложните проблеми, които предварително са били комуникирани, преди да влязат в МС. Благодарен съм на министър-председателя Бойко Борисов и на всичките си колеги за тази атмосфера, която беше създадена. Имах възможност да работя с екипа си в министерството на труда достатъчно свободно. Бяхме предпазени от партиен натиск. Това ни даде възможност да се заемем с нелесни задачи, отлагани дълги години. Свършихме доста работа в областта на труда и социалната политика. Ще се радвам, ако има продължение по темите, по които сме работили. В министерството не е имало политически метли и четки, аз като човек външен за тази сфера държах да разчитам на хора, които дълго време са работили в тази област. Показа се, че тогава, когато има спокойствие и заложиш на професионализма на хората, които взимат решенията, резултат винаги е по-добър. Надявам се подобен стил на работа да има повече в българската администрация.

- Има ли връзка между промените в БСП и решението на АБВ да излезе от управлението?

- Надявам се да има раздвижване в рамките на лявото пространство, но не това е поводът АБВ да излезе точно сега от управлението. Надявам се в бъдеще да се подобри диалогът с БСП, да могат да се водят общи политики и да се разменят идеи. Това обаче е очакване, така че не търсете повод от това действие за предстоящи и бъдещи политически събития. По принцип сме настроени с оптимизъм след конгреса на БСП. Досега от тяхна страна нямаше никакво желание за диалог. Поне поставяха като условие ние да не участваме в това управление. Ето, сега господин Миков трябва да е щастлив.

- Как ще се държи АБВ като опозиция?

- С излизането си в опозиция АБВ ще засили критичната си оценка, особено към тези области, които споменах. Има два варианта пред правителството - или да се активизира, за да отговори на очакванията на обществото и премиерът, ако реши да направи някои персонални промени, или, за съжаление, ще има силен спад в доверието и подкрепата на правителството. Аз лично бих се радвал да видя по-амбициозно правителство, което да изкара целия мандат, особено на фона на това, което става около България. Достатъчно избори преживяхме през последните години, това не е полезно.

- Вие ли ще бъдете единната кандидатура на АБВ и БСП за президент?

- Тепърва ще се говори за кандидатури за президент. Аз ще се радвам, ако БСП и АБВ имат общ кандидат. Ако се търси общ кандидат обаче, аз мисля, че по-скоро ще се търси на друго място и то няма да е нито в БСП, нито в АБВ.

- Оставаме с впечатление, че се оттегляте единствено заради партийното решение и че има различия между вашата позиция и тази на ръководството на АБВ?

- Сигурно има различия. Аз работих добре и комфортно в това правителство, изпълнявайки ангажиментите и на АБВ, които сме поели към нашите избиратели. И нямам нито една причина да се оплаквам, че не ми е дадена тази възможност. Да, в лично качество мисля, че работата, която свърших в правителството, е добра и честно да ви кажа, така както е твърдо решението ми да се оттегля, така е твърдо убеждението ми, че при друга конюнктура и друга ситуация бих работил с не по-малък ентусиазъм, за да се довършат започнатите неща.

Но в политиката си има правила. Трябва да ги спазваме, за да има някаква подреденост в политическия живот.

- Ще довършите ли мандата си като народен представител?

- Все още не съм взел решение. Честно да ви кажа, преминаването от изпълнителната власт в законодателната не е най-вълнуващото упражнение.

- Как ще коментирате твърденията на ГЕРБ, че енергийни интереси стоят в основата на излизането на АБВ от управлението?

- Това е една спекулация, на която не мога да намеря обяснение. Кои точно енергийни интереси? Това че България прави проучвания и, дай боже, да се намерят солидни залежи на газ в страната, е прекрасно. И надали някое правителство, с какъвто и цвят да е то, ще бъде против това нещо. Една от основните ни критики към правителството е изключително пасивната позиция по отношение и на Южен поток, и на транзита на руски газ. Тук става въпрос не за консумацията на руски газ, защото ние сме много малък пазар, а за възможността да печелим от това, че България е транзитен център за пренос на газ. А без Южен поток ще загубим и това, което имаме с преноса на газ за Турция. Така че търсенето на собствени ресурси прекрасно се съчетава с работа по всички големи международни проекти - и Южен поток, и южния газов коридор, които правят държавата ни важна по отношение на транзита. Да, критични сме, не е достатъчна работата, изпускат се възможности. Диверсификацията е важна, но всеки един проект, който минава през България, е добър.

- Какви са претенциите на АБВ по отношение на външната политика?

- Външната политика за нас има няколко основни дефекта. България загуби ролята си на регионален фактор, каквато имаше преди няколко години. Ние влязохме в ЕС с това, че страната ни беше важна за региона, при това, когато Гърция и Румъния нямаха проблемите и политическата нестабилност, която имат в момента. Сега България е може би единствената най-стабилна страна в региона, член на ЕС и НАТО, и в същото време трудно ще забележите някакви регионални инициативи. А това е изключително важно, защото това, което се случва около нас, е много притеснително за националната сигурност - и бежанците, и етническите разделения, и национализмът на Балканите. Тук България изгуби много. Това, което се случва около нас, предполага политика, която е активна и води до решения на проблеми. Другото е игра с огъня. Страх ме е, че през последните години ние вървим натам.

- Търсите ли си работа в Брюксел?

- Не, не си търся. Там имах повече шансове, когато бях евродепутат. Ако съм искал да остана в Брюксел, шансовете ми бяха доста по-големи тогава. Това, което търсех, е да работя за българската политика.

/Използвани са въпроси и на други медии/

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай