Щит за министри, бухалка за останалите. Това ли е законът за КПКОНПИ?

Ива Митева определи разделянето на антикорупционния орган като „нескопосано“

Щит за министри, бухалка за останалите. Това ли е законът за КПКОНПИ? | StandartNews.com

Експерти и политици участваха в обществено обсъждане в сградата на парламента на законопроекта за противодействие на корупцията, внесени от Андрей Гюров от „Продължаваме промяната“ и група народните представители. 

Законопроектът, който вече мина на първо четене в парламентарната комисия по конституционни и правни въпроси, предвижда разделянето на сега действащата Комисия за противодействия на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество (КПКОНПИ) на два отделни органа.

Освен разделянето на Комисия за отнемане на незаконно придобито имущество и Комисия за противодействие на корупцията, новият закон разписва и създаването на разследващи инспектори, които да имат правомощия по извършването на проверки и разследвания по реда на Наказателно-процесуалния кодекс, както и право на служебно оръжие. 

Въпреки че от „Има такъв народ“ подкрепиха промените на първо четене в комисия, на днешното обсъждане Ива Митева определи разделянето на антикорупционния орган като „нескопосано“. Според нея част от разпоредбите на законопроекта са неясни.  

„Цялата комисия, с всички текстове, по-скоро е направена като щит за депутатите и министрите и бухалка за всички останали. Моят прочит е такъв“, заяви Митева пред участниците в дискусията. 

Росица Кирова от ГЕРБ-СДС посочи, че има обществена необходимост от промени в тази сфера, но призова вносителите на законопроекта да го оттеглят, докато той бъде преработен. 

Отрицателно становище по проекта на нормативен акт от името на следователите изрази Ясен Тодоров, заместник-директор на Националната следствена служба (НСлС), цитиран от БТА.

Според него текстовете представляват една „недомислена компилация от предложения“, които ще доведат единствено до неясноти при сформирането на новия орган.  

„Дали може да извършва оперативно-издирвателна работа и да му се вменят разследващи функции? Това трябва да е обект на много прецизен дебат, който да продължи във времето и да бъде професионален, без политически оттенък“, призова той.

Тодоров допълни, че в законопроекта не е заложен образователен ценз за разследващите инспектори и посочи, че ще е грешка законодателят да го приеме в този му вид. 

Отрицателно становище изразиха и от Асоциацията на прокурорите в България. Заместник-председателят на съсловната организация Даниела Ангелова изказа мнение, че законопроектът може да превърне антикорупционния орган в репресивен, тъй като политическите въжделения на вносителите са надделели над юридическите аргументи. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай