Четвъртък,

СЕМ съсипа протеста заради „Панорама”

От: СТАНДАРТ -
388
СЕМ съсипа протеста заради „Панорама”
A
A
A

Унищожителен коментар за протестиращите, които заклещват гостите на „Панорама” на излизане от БНТ, за да ги замерят яйца, плюят и обиждат, направи председателят на СЕМ Бетина Жотева. Това което се случва с „Панорама“ е невероятен позор, каза тя за БНТ по повод поредните изстъпления снощи. Протестърите сгащиха Андрей Новаков от ГЕРБ и Кристиян Вигенин от БСП, обръщаха кофи за боклук и блокираха улицата.

„От СЕМ отправихме три апела към хората, които протестират на улицата, отправихме апели към политиците, които нямат никакво право в никакъв случай да настройват хората, които ги следват от улицата, срещу журналистите. Дали хората приемат тази медия или не я приемат т.с не им харесва това, което гледат, не им дава право да бъдат агресивни срещу журналистите, които работят в тази медия“, категорична бе тя.

„Апелирахме, молихме. Това което се случва с „Панорама“ е невероятен позор. Слага страшно петно на тези, които твърдят, че се борят за свободни медии и свободна журналистика. Не може гостите в „Панорама“ да бъдат замеряни с яйца, защото изразяват позиция. Всеки има право на позиция. И след като е поканен, в което и да е телевизионно студио, той е поканен там, защото има тази позиция. Трябва да е свободен да я изрази, а не след това да бъде хулен, защото я е изразил. Каквато и да е тя и независимо дали ни харесва ли не. Разбрах, че вчера гост на предаването пак е замерян с яйца, това не е славен миг на протестиращите. Не е! “, изрази възмущението си тя.

Бетина Жотева прогнозира още, че след тези „изстъпления“ на протестиращите догодина може да паднем още в класацията за свобода на словото.

„Догодина след тези изстъпления срещу журналисти по улиците не би трябвало да заемем по-високо място и след яйца, риба и не знам още какво, изсипани по площадите , и след хулене на хора, които имат различно мнение от улицата, не би трябвало да сме на по-високо място или поне аз не го виждам така. За съжаление. Много е тъжно, но се надявам, че тези които протестират, те имат право на това, но не могат да бъдат агресивни към тези, които са на улицата, за да си свършат работата, независимо от къде са. То бяха чудеса към всички - към големите телевизии, към интернет сайтове, към вестници, стигна се дотам, че колегите от телевизиите започнаха да си махат обозначителните кубчета от микрофоните. Това е показателно.“, завърши тя.

"Резолюцията на Европейския парламент е един партиен документ, написан от партийни функционери, който преследва партийни дивиденти и вероятно ще ги получи", коментира още Бетина Жотева по БНТ. Тя поясни, че резолюцията няма никакви юридически права и причината за това е, че тези резолюции се пишат от такива хора и нямат експертна стойност. Според нея важното е да четем дума по дума доклада на Европейската комисия за върховенството на закона, не тази резолюция, подчерта председателят на СЕМ.

"Каквото е написано в доклада на ЕК за състоянието на медиите е вярно. И трябва много сериозно да се мисли по този въпрос. Вярно е, че СЕМ е независим. Там пише, че имаме нисък риск по този проблем за независимост. Един от показателите, че те са оценили, че СЕМ е независим, е начинът, по който се конституира", каза тя и посочи, че само нашият и полският регулатор са конституирани от две институции - от парламента и от президента. Страшният проблем е собствеността на медиите - има медии, които спазват закона и за тях се знае всичко, но има и такива, които не го правят. Какви са санкциите за това?, попита Жотева.

"България има специален закон за собствеността на медиите, моля спазвайте го, призова председателят на СЕМ.


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com