Съкращения в администрацията на БДЖ

Съкращения в администрацията на БДЖ | StandartNews.com

София. Министърът на транспорта Николина Ангелкова обяви, че започват съкращения в централната администрация на БДЖ.

По думите й в нея работят 1100 души - икономисти, юристи и други експерти, а броят им е ненужно голям.

Тя подчерта пред БНТ, че експлоатационният персонал ще бъде запазен, за него ще има програми за преквалификация и подобряване на условията на труд.

Очаква се в петък ръководството на БДЖ трябва да представи план за поетапно съкращение.

Служебният кабинет се ангажира всеки месец да плаща по 3 млн. лв. на кредиторите на БДЖ - сумата е малка, но целта е да се покаже, че на компанията може да се разчита, че ще плаща редовно. След като миналата седмица Европейската комисия разреши държавна помощ за компанията предстоят преговори с кредиторите, каза Ангелкова, но не даде повече подробности.

Тя припомни, че компанията не може да разчита на еврофинансиране за обновяване на подвижния състав заради липсата на финансова стабилност.

На 3.2 млн.лева се оценяват щетите от наводненията, които са нанесени на железопътната мрежа по трасето Димитровград – Нова Загора и Стара Загора – Пловдив, каза министър Ангелкова.

Тя обеща, че до понеделник ще бъде възстановено движението в междугарието Любеново – Гълъбово. Предстои да се възстанови движението по пътя Пловдив – Стара Загора, който също е в много тежко състояние. Към 15 септември няма да има прекъснати участъци, където да не се движат влаковете, каза транспортният министър.

Изграждането на четирилентовия скоростен път София – Видин ще се финансира със средства по програмата "Транзитни пътища VІ", съобщи още Николина Ангелкова.

Пътят е изключително важен транспортен коридор, който осигурява връзката с втория мост над Дунав между Видин и Калафат и магистрала "Струма" от София до граничния пункт "Кулата". Той преминава и през най-бедния регион на ЕС – Северозападният.

Изграждането на този скоростен път непрекъснато се отлага заради други проекти. Първоначално той беше заложен в приоритетите на оперативна програма "Транспорт" 2007-2013 г., но в последствие беше изместен от доизграждането на магистрала "Тракия", Западната дъга на София и околовръстният път на Габрово и тунелът под Шипка. Правителството на Пламен Орешарски го беше заложило сред приоритетите на новата програма "Транспорт" 2014-2020 г., но сега службният кабинет го извади от там.

В същото време са извършени смени в управлението на "Холдинг БДЖ" и "Летище София", предаде БГНЕС.

Финансовият директор на "Холдинг БДЖ" ЕАД Филип Алексиев е назначен за член на Съвета на директорите. Алексиев, който е бивш мениджър в авиокомпания "България ер", заема мястото на Орлин Димов. Филип Алексиев е финансов директор на БДЖ от година и половина, като към края на август месец дълговете на холдинга се оценяват на около 600 млн.лв.

От Съвета на директорите на "Летище София" ЕАД е освободен Динко Желев. На мястото му е назначен Владимир Зиновиев, доктор по международно право и международни отношения. Зиновиев е бивш журналист в БНР, работил и като консултант по европейски проекти. В последните години Владимир Зиновиев работи за корпорацията "Сименс". Компанията е доставчик на мотрисите "Сименс-Дезиро" за БДЖ, които формират по-голямата част от дълговете на железниците.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай