Реформаторите определят кандидат без предварителни избори

Реформаторите определят кандидат без предварителни избори | StandartNews.com

Без предварителни избори ще бъде определен общият кандидат на Реформаторския блок за президент. Няма да има и ограничения пред лидерите на партии да бъдат номинирани, научи "Стандарт". Това реши Контактната група между партиите в блока, която бе създадена, за да уточни правилата и критериите пред кандидатите.

Това бе второто заседание, което отново преминало без разправии и в консенсусен дух, твърдят участници. Те са уточнили 6 критерия, на които трябва да отговаря реформаторският претендент - да е с ясноцентристки профил, да е демократ, утвърдено име, защото няма време да бъде налагано ново, да споделя евроатлантическите ценности и да е патриот. Имена отново не са предлагани, това ще стане, след като се уточни процедурата, по която ще се правят номинации. От ДСБ продължават да настояват да има конгрес преди вота с избор на единен лидер на блока, но искането им вече не е ултимативно.

Отказът от предварителен избор, както СДС предлагаше, се дължи на липса на време и заради опасността от излишно напрежение и конфликти между коалиционните партньори.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай