Референдум тика БСП към съюз с АБВ

Референдум тика БСП към съюз с АБВ  | StandartNews.com

Социалистите склонни на коалиция за "Дондуков" 2, но не искат Първанов и Калфин

Социалистите са склонни на съюз с АБВ за президентските избори, но не приемат за общ кандидат-президент Георги Първанов или Ивайло Калфин. Това показвал анализът на вътрешнопартийното допитване, резултатите от което ще бъдат окончателно готови днес. Червените предпочитали кандидатът за "Дондуков" 2 да бъде издигнат от инициативен комитет, разказаха източници от "Позитано" 20.

Негативните нагласи на редовите социалисти били персонално към бившия соцлидер Първанов и бившия социален министър Калфин, които напуснаха БСП. Иначе като цяло червените не били отрицателно настроени към партията АБВ. Приемали членовете й за свои "другари".

През последната една седмица социалистите в страната попълваха бюлетини за профила на кандидата на БСП - партиен или независим, както и за това дали столетницата трябва да участва на вота за държавен глава сама или в коалиция. Партийните членове разполагаха и с опция да зачеркнат допустими за преговори партии, сред които са АБВ, ДПС, "Атака", ВМРО, НФСБ, "Движение 21". След като в неделя урните на БСП затвориха врати, днешният ден бе посветен на обработване на резултатите. Данните са от над 2500 изборни бюра, пристигнали по електронен път или вписани в протоколи на хартия. По всяка вероятност изборът на структурите ще бъде обявен на днешното заседание на Изпълнителното бюро на партията, когато ще са готови изцяло данните от електронната поща. Окончателният резултат ще стане обаче след засичане и с протоколите, а после ще бъде публикуван на сайта на БСП. "Активността е висока", разкри пред "Стандарт" председателят на централната изборна комисия Антон Кутев. Той обобщи, че изборният процес в левицата е преминал спокойно, не са регистрирани проблеми и подготвените предварително 130 хил. бюлетини са били достатъчни. "Всичко стана така, както го бяхме замислили", доволен е социалистът. Макар и без окончателни резултати временното преброяване показва, че референдумът тика БСП към коалиция за президентския вот. Такава е тенденцията за Стара Загора, Благоевград, Русе. В крайдунавския град близо 73 на сто от социалистите са поискали партията да се яви с още някой в изборната битка. Едва 16% настояват БСП да се бори сама. Подобен е и резултатът в Старозагорска област, където 82 на сто предпочитат съюз. Широка коалиция е поискана и от БСП-Благоевград, като там процентът за това също е над 70 на сто.

Нинова се премени в носия

Лидерът на БСП Корнелия Нинова облече народна носия за откровено интервю пред списание "Биограф". В текста под заглавието "Друга(рка)та Нинова" соцлидерът открехва завесата към свои спомени и преживявания и разказва за Нинова на и извън "Позитано" 20.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай