Разкритие за хазната!3,4 млрд. в ръцете на 7 фирми

Финансовото министерство започва процедура за огласяването на компаниите

Разкритие за хазната!3,4 млрд. в ръцете на 7 фирми | StandartNews.com

Шокиращи разкрития за състоянието на хазната направи новият финансов министър Асен Василев на брифинг заедно с новите шефове на данъчните и на митниците – Румен Спецов и Павел Тонев-

ВИЖ ОЩЕ: Нов скандал! НАП отписала 10 милиарда данъци /ВИДЕО/

3,4 милиарда лева публичен ресурс – от обществени поръчки и от европрограми, са отишли в ръцете само на 7 фирми, съобщи Василев.

„Оказа се, че има една доста силна концентрация на публични средства“, заяви финансовият министър. По думите му по обществени поръчки и европрограми през 2020 г. са били дадени на фирми 15,8 млрд. лв. 3,4 млрд. от тях са били за 7 фирми.

За първите 4 месеца 1,4 млрд. са отишли отново в дружества, които се броят на пръстите на едната ръка.

Финансовото министерство е изискало съгласие от всички държавни структури, за да направи имената на тези фирми публични. От тях и ще започне проверка, която след това ще продължи с подизпълнителите им.

През 2019 г. пък е било премахнато звеното за последващ контрол в Агенция "Митници", обяви министърът.

„Това означава, че митниците, веднъж, след като стоките минат границата, не могат да правят тематични проверки, проверки на рискови фирми, не могат да си вършат работата“, заяви той и посочи, че се прави нов правилник, с който структурата да бъде възстановена.

Всички служители на Агенция „Митници“ освен това ще се откажат от банковата си тайна, за да бъдат сравнени доходите им с имуществото им, имотите им и влоговете им.

Шефът на агенцията Павел Тонев посочи, че за момента по линия на акцизите има неизпълнение на плана в размер на 67 млн. лв., като голяма част от дупката е по линия на тютюневите изделия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай