Сряда,

Нов скандал! НАП отписала 10 милиарда данъци /ВИДЕО/

От: СТАНДАРТ -
Нов скандал! НАП отписала 10 милиарда данъци /ВИДЕО/
A
A
A

10 милиарда лева данъци е отписала НАП за три години – от 2017 до 2020 години. Шокиращата новина съобщи служебният финансов министър Асен Ваасилев.

ВИЖ ОЩЕ: Разкритие за хазната! 3,4 млрд. в ръцете на 7 фирми

„Пари, които вместо да отидат за пенсии и здравеопазване, са били отписани и НАП не са успели да ги съберат. Общо сумите, които се дължат са 9,9 милиарда лева”, възмути се Василев.

Най-големият длъжник дължи над 160 млн. лева., но има и много с над 50 милиона лева.

Новият шеф на данъчните Румен Спецов определи задълженията като „трудно събираеми“. Василев на свой ред отбеляза, че все пак „част от тези дългове са на работещи предприятия и те трябва да бъдат събрани“.

По думите му първите 100 фирми в списъка с длъжници трябва да издължат 2 милиарда лева. „Дотук очертаната картина е силно притеснителна за мен. Това е картина на системно несъбиране на данъчни постъпления, на премахнат данъчен контрол. Една картина, позволила да се натрупат огромни дефицити в системата – било чрез измами, било чрез избягване на плащане”, посочи министърът.

3,4 милиарда от Европа за 7 фирми

„Оказа се, че има една доста силна концентрация на публични средства“, заяви министърът. По думите му по обществени поръчки и европрограми през 2020 г. са били дадени на фирми 15,8 млрд. лв. 3,4 млрд. от тях са били за 7 фирми.

За първите 4 месеца 1,4 млрд. са отишли отново в дружества, които се броят на пръстите на едната ръка.

МФ е изискало съгласие от всички държавни структури, за да направи имената на тези фирми публични.

От тях и ще започне проверка, която след това ще продължи с подизпълнителите им.

Митници без последващ контрол

През 2019 г. е било премахнато звеното за последващ контрол в Агенция "Митници", обяви министърът.

„Това означава, че митниците, веднъж, след като стоките минат границата, не могат да правят тематични проверки, проверки на рискови фирми, не могат да си вършат работата“, заяви той и посочи, че се прави нов правилник, с който структурата да бъде възстановена.

Всички служители на Агенция „Митници“ освен това ще се откажат от банковата си тайна, за да бъдат сравнени доходите им с имуществото им, имотите им и влоговете им.

Шефът на агенцията Павел Тонев посочи, че за момента по линия на акцизите има неизпълнение на плана в размер на 67 млн. лв., като голяма част от дупката е по линия на тютюневите изделия.

Конкретни мерки

Министър Василев посочи, че вече се работи по конкретни мерки за повишаване на събираемостта и пресичане на течовете в системата. Има проект за електронно фактуриране, който да обезпечи обмен в реално време на фактурите.

Ще има и публичен контрол на получателите на пари по обществени поръчки и конкретни критерии за какво ползват дадените им пари.

Състоянието на бюджета

Министър Асен Василев коментира, че приходите и разходите вървят относително добре в бюджета, но голяма част от възможностите за преструктуриране на разходи са били употребени преди изборите.

По думите му в рамките на мандата на служебния кабинет вероятно няма да се наложи тегленето на нов дълг, но все пак ще има подготовка и в тази посока.

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички