Радев за войнолюбците в парламента и защо не наложи вето

Президентът отговори на БСП и "Възраждане"

Радев за войнолюбците в парламента и защо не наложи вето | StandartNews.com

Румен Радев отговори на БСП и "Възраждане", които заявиха, че ще сезират Конституционния съд, след като президентът пусна решението на Народното събрание за изпращане на оръжие в Украйна.

"Неведнъж призовах депутатите за разум по темата. За съжаление войнолюбците в Народното събрание взеха решение за военна помощ за Украйна с огромно мнозинство и задължиха служебното правителство да сключи договор за тази помощ",  коментира президентът  след критиките на БСП, че не е наложил вето върху изпращането на военна помощ на Киев.

"В днешното крехко политическо и междуинституционално равновесие всяка институция в своите действия и всяка партия в своето говорене трябва стриктно да се придържа към закона, както правя и аз. Съгласно нормативната уредба, налагането на вето не може да променя текстове по сключен вече международен договор. Тоест ветото е абсолютно безпредметно", категоричен беше той.

Сезирането на КС след ратификация на международен договор е невъзможно. Тоест съдът няма за какво да се произнесе. Докато г-жа Нинова умува дали да сезира КС, което е безнадеждна кауза, Министерството на отбраната свърши нейната работа и ревизира наложения от парламента договор с Украйна, добави Румен Радев. Военните вече са направили анализи какво може и какво не може да се даде на Украйна.

По-рано Нинова заяви в парламента: „Дължите обяснение на обществото защо поехте риска да въвлечете България във война”.

„Предадохте левите хора, предадохте социалистите, които са за мир и които в две кампании ви издигат и полагат усилия да бъдете избрани Вие за президент и Илияна Йотова за вицепрезидент”, заяви още тя.

Нинова отбеляза, че от БСП ще сезират КС, но засега не им достигат подписи и затова са изпратили писмо-покана до „Възраждане” да се включат.

„Ако това не се случи, ще сезираме омбудсмана”, каза тя и добави, че от левицата ще използват всички начини по закон и ще положат всичко по силите си, за да спрат договора.

Радев пусна оръжието за Украйна

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай