Радев пусна оръжието за Украйна

Подписа указа, не наложи вето

Радев пусна оръжието за Украйна | StandartNews.com

Президентът Румен Радев даде зелена светлина за изпращане на българско оръжие за Украйна. Държавният глава не наложи вето за даване на оръжие за Киев, въпреки неговите думи, че по този начин България влиза във войната.

ВИЖ ОЩЕ: Министерство с големи разкрития за оръжието за Украйна

Законът за ратифициране на Споразумението между Министерството на отбраната на България и Министерството на отбраната на Украйна относно безвъзмездното предоставяне на въоръжение, техника и боеприпаси е обнародван в бр. 102 на Държавен вестник от днес.

След обнародването му в Държавен вестник вече е възможно изпращането на военната помощ, списъкът на която е поверителен.Преди дни служебният военен министър Димитър Стоянов заяви, че след ратификацията в Народното събрание остава още една стъпка - президентът Румен Радев да издаде указ, който да потвърди законопроекта и че, докато не излезе в Държавен вестник, България няма как да предостави исканата техника на украинската страна.

С обнародването на указа реално президентът пуска пратките с оръжие за Киев въпреки заканите на БСП, че ще поискат произнасяне на Конституционния съд.Преди дни служебният министър на отбраната Димитър Стоянов бе в Киев при колегата си Олексий Резников. Двамата разговаряха именно за военната помощ, която България все пак реши да даде на воюващата с Русия държава.

По думите на служебния министър на отбраната Димитър Стоянов се очаква транспортирането да се осъществи с девет американски военно-транспортни самолети.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай