Радев проговори за кабинет и избори. Каза кога дава третия мандат

Остър сблъсък по време на консултациите

Радев проговори за кабинет и избори. Каза кога дава третия мандат | StandartNews.com

Румен Радев проговори по най-важните теми – кабинета, вероятността да има нови избори и кога ще връчи третия мандат, ако се стигне до него.

ВИЖ ОЩЕ: Люта престрелка Радев–Демократична България. Оръжия и Украйна (ВИДЕО)

Няма да насроча избори за януари и февруари. Ще връча третия мандат след Нова година, така че изборите да са през март. Силно се надявам да не се стига до трети мандат, категорично заяви категорично Радев по време на консултациите с шестата по големина парламентарна сила в 48-ото Народно събрание „Демократична България“ (ДБ). 

ВИЖ ОЩЕ: Радев изпоти Демократична България с въпрос за Путин.Скандал за оръжие

Разговорът премина в остър тон и от двете страни.

Няма малки и големи политически сили в парламента, защото отговорността е обща, заяви президентът в началото на консултациите.

"На последните избори българските граждани не гласуваха доверие на нито една политическа сила сама да управлява, напротив – парламентът е фрагментиран. Това прави усилията за излъчване на мнозинство за решаване на важните проблеми пред българското общество един труден, но не невъзможен процес. Още повече, че освен съставянето на правителство, пред парламента стоят още много други важни задачи", припомни държавният глава.

"Следя със загриженост това, което се случва в българския парламент и ми се струва, че не това очакват българските граждани. Това, което очакваме всички, е консолидация за намиране на успешна формула за съставяне на управление, за решаване на важните проблеми", каза още президентът. Според него обаче конфронтацията нараства и се чертаят нови разделителни линии.

"Политическата система върви към раздробяване", изтъкна на свой ред Христо Иванов и заяви, че е необходим диалог, но той да не е на безпринципна основа. ДБ ще оценява по три критерии - съдебната реформа, ясното отношение към въпросите на сигурността, разумен икономически ресурс, дали да сме се научили да водим диалог съдържателно и можем да показваме самоограничения.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай