Радев изпоти Демократична България с въпрос за Путин.Скандал за оръжие

Националната сигурност изисква професионализъм, а не пустословие, каза президентът

Радев изпоти Демократична България с въпрос за Путин.Скандал за оръжие | StandartNews.com

Президентът Румен Радев закова Демократична България с въпрос за Путин. Шестите консултации за кабинет – с ДБ, се превърнаха в лют спор за предоставянето на оръжия за Украйна и модернизацията на българската армия.

ВИЖ ОЩЕ: Радев проговори за кабинет и избори. Каза кога дава третия мандат

Вие путинофили и русофили под прикритие ли се, попита Радев и изпоти ръководството на ДБ. Въпросът на държавния глава бе провокиран от фейсбук пост на Ивайло Мирчев.

ВИЖ ОЩЕ: Люта престрелка Радев–Демократична България. Оръжия и Украйна (ВИДЕО)

Г-н президент, ако знаехме, че тук ще се коментират фейсбук постове и ние щяхме да се подготвим, отговори Христо Иванов.

Радев направи препратка към публикация на Иванов в социалните мрежи и каза: "Хората от моята кохорта са завършили американски академии, а от вашата - съветски".

Престрелката започна, след като Румен Радев постави темата за военната помощ към Украйна.

"Аз като военен съм крайно критичен към вашите призиви да се разоръжим по време на война преди да сме доставили и усвоили нови образци техника и въоръжение", каза Радев и помоли представителите на "Демократична България" да кажат на какви цифри почива тази тяхна идея.

От своя страна Христо Иванов отчете, че не разполагат с конкретни цифри.

"Нашата цел е изпълнителната власт да получи политическата подкрепа да вземе решение за това. Каква точно е въпрос на преценка на изпълнителната власт. Никога не сме претендирали да оказваме точно какво въоръжение, в каква степен, кога и как", каза Иванов.

Според него необходимостта от намесване на парламента не е била добър знак, тъй като решението е трябвало да бъде взето от изпълнителната власт.

Христо Иванов обърна внимание, че решението за военна помощ на Украйна, дава широк мандат за цялостна модернизация на Българската армия и аргументи, когато се водят преговори, страната ни да изглежда съюзник, на който може да се има доверие.

"Вие говорите за въвличане в огъня на войната, но нека да си даваме сметка, че ако изглеждаме страна, която не може да споделя отговорностите за сигурността в Източна Европа пред лицето на една агресия, която не е агресия срещу една отделно взета страна, това е част от една дългосрочна политика на Путин по реконструиране на неговото имперско влияние, това е предизвикателство към съюзите, в които членуваме", коментира Иванов.

Според него способността ни да покажем, че можем да носим съюзническа отговорност е много важна. "Ако Путин успее, това няма как да установи справедлив и траен мир, а най-малкото в наш интерес", смята още съпредседателят на "Демократична България". 

Радев напомни на Христо Иванов, че неведнъж е подчертавал, че националната сигурност е фундамент на сигурността.

"Вие специално в продължение на месеци проповядвахте една теза, че модернизацията на Българската армия трябва да се обвърже с предоставяне на въоръжението на Украйна и то по такъв начин, че веднага даваме и получаваме съответно натовско. Вие как си го представяте този процес? Можете ли да посочите какво стана и какво получиха тези държави, които са предоставили такова въоръжение?", попита Радев.

"Г-н президент, мисля, че сме на консултации за съставяне на правителство, няма никакъв проблем да проведем този диалог. Ние никога не сме обвързвали тези два процеса в такава степен. Считали сме, че те са логически свързани", каза Христо Иванов и заяви, че никога не са казвали, че първо даваме, а после получаваме".

Съпредседателят на "Демократична България" и попита на свой ред:  "Вие месеци наред твърдите, че подобно решение ще ни вкара във война, не считате ли, че ако имате такава информация, трябваше да свикате КНСНС и да ни запознаете с тази информация за конкретните рискове от вкарването на България във война".

Христо Иванов и отчете, че много други страни са дали оръжия на Украйна. "Националната сигурност изисква изключително отговорно отношение. Тя не търпи аматьорски интерпретации. Тя изисква гаранции, а не лозунги. Изисква професионализъм, а не пустословие.”, отговори Радев.

"Ще цитирам колегата ви Иво Мирчев: "Нидерландия е готова да подари на България Ф-16, ако подарим МиГ-16 на Украйна. Правителството трябва да стартира този процес, ако мисли за модернизацията на армията, а не служи на Путин. Трудно ми е да си представя, че народен представител е родил това. Вие управлявахте почти 8 месеца и то в период на военна криза. Какво направи правителството ви за тази модернизация? Какво придвижи и направи", попита той. 

"Радвам се, че проекторешението беше обсъдено с Министерство на отбраната. Питате какво сме направили - това, което мога да кажа е, че беше недостатъчно. Изненадвам се от този разговор, защото сме съмишленици в това въоръжаването на армията ни да е приоритет", каза Иванов. 

Радев се обърна към Иванов, заявявайки, че не може да обвиняват служебното правителство и изброи няколко неща, които то е направило, за да подкрепи националната сигурност на страната ни. Той продължи да цитира Мирчев. 

"Шом не сте направили нищо за армията в последните 8 месеца, това прави ли ви русофили и путинофили. Това рефлектира и върху армията", сдъвка го Радев.  

Ако знаехме, че ще коментираме фейсбук постове, щяхме да се подготвим. Когато казвам, че сме настоявали за трайно увеличение за пари за армията, е било защото наистина сме разбирали всички елементи, свързани с инвестицията в човешкия капитал. Що се отнася до путинофили, не смятам, че сме атакували ръководството на служебното правителство, напротив. Радвам се, че имаме добър диалог. Искали сме оставката на министъра на енергетиката, защото е неадекватен", отговори съпредседателят на ДБ. 

"Излишно е да се проявява тази свръх чувствителност. Що се отнася до това, че призивите за България да поддържа позиция на максимално слабо участие в усилията на нашите съюзи за адекватен отговор, още от 2014 година, това е обективно и обслужва интересите на Путин. Нашето правителство се е колебаело, заради сложната си конструкция. Нашата позиция е известна и е била ясна през цялото време. Путин има интерес от една разединена Европа, върху която да налага волята си", допълни неадекватно той. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай