Радев посече управляващите за изгонените руски агенти

Има дълбоко непознаване за същността на работата на ДАНС, смята президентът

Радев посече управляващите за изгонените руски агенти | StandartNews.com

Нова критика към управляващите дръпна президентът Румен Радев, като определи като "шизофренно и политически нелепо всеки ден да плачеш за Шенген и в същото време да тръбиш, че службите са пробити и навсякъде има само шпиони". Радев коментира актуални теми пред журналисти в Карнобат.

По въпроса за експулсираните руски свещеници държавният глава заяви, че не е чел доклада на ДАНС.

"Нямам го при мен, но дори и да го бях чел нямаше да ви кажа, защото не съм като други, някои политически лидери, които фриволно боравят с класифицирана информация", каза Радев.

Според него има дълбоко непознаване на същността на работата на ДАНС. Президентът посочи, че когато се осветли някой, че е агент, това не трябва да означава, че той моментално трябва да бъде изгонен от страната.

"Напротив, тогава започва същинската оперативна работа - да се установи кои са обектите на неговото въздействие вътре в България, кои хора е вербувал, ако го е направил, на кои хора въздейства, от кои хора в България получава информация, да се установи тази мрежа - тя е интересна. Когато се експулсира, всички усилия пропадат за разкриване на истинската, ако има такава, агентурна мрежа и дейност. България с тези действия се лишава от една такава възможност и хората, които настояват за такива действия явно не познават службите", каза Румен Радев.

Той коментира и дебатите около службите за национална сигурност. Държавният глава посочи, че ДАНС е важен елемент от националната сигурност и не е боксова круша, върху която да се упражняват "невежи и с болни амбиции политици".

"Искам да ви споделя, че липсата на адекватна обществена реакция за признатите закононарушения и користни кроежи на политически лидери от злополучния запис за отдаване на нашата национална сигурност и суверенитет под концесия, за опорочаване на изборите, за приватизиране на държавността, ги окуражава тези политически лидери днес да атакуват безогледно ключови институции, да раздават оценка за службите от нивото на тяхната въпиеща некомпетентност и невежество, да настояват за тяхната подмяна на т. нар. реформа на службите. Това е тяхното подчиняване, за да не може никой да научава за безчинствата на управляващите и да не може никой ефективно да противостои. Ето именно такива действия, които се прикриват зад шумни ежедневни декларации и клетви в евроатлантическа преданост реално ни отдалечават от ЕС и НАТО и системно рушат държавността", коментира държавният глава.

По отношение на решението на Комисията по отбрана за предоставяне на ракети С 300 на Украйна, Радев коментира, че следва правителството и НС да съхраняват и развиват отбранителните способности на Българската армия, "а не да я ползват за донор на чужди армии".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай