Понеделник,

Радев впряга проекта "Три морета" срещу „асфалта“

От: Рачо Рачев, сн. Архив -
121
Радев впряга проекта "Три морета" срещу „асфалта“
A
A
A

Държавният глава Румен Радев обяви пред журналисти, че възнамерява да предложи нови приоритети за инициативата "Три морета". Според президента инициативата би спечелила от включване на образователната и научна свързаност като приоритет.

Инициативата обхваща държави със сходно историческо наследство, с близки проблеми, с които се сблъскват в бъдещето, и е нормално и логично заедно да инвестираме в това бъдеще. Основната цел на инициативата е развитие на енергийната, транспортната и дигиталната свързаност, но не мисля, че нашите амбиции трябва да се изчерпват с тази цел.

Затова, поемайки домакинството на тази инициатива, която е президентска, от следващата година, смятам да предложа и нови приоритети, заяви Радев пред журналисти преди участието си в Талин в срещата на върха на инициативата за регионално сътрудничество "Три морета".

Той смята, че инициативата би спечелила от едно концептуално разширяване и включване на образователната и научна свързаност като приоритет. По думите на президента Радев не можем да мислим само в перспектива на полагане на тръби и на асфалт, защото не само това е бъдещето. Да, инфраструктурата е важна, но ако искаме да имаме икономика на бъдещето, ние трябва да вложим в научна и образователна свързаност, в изграждане на капацитет, на свързаност между наши млади научни екипи, организации, университети, защото не гледам на инфраструктурната свързаност като на цел. Тя по-скоро е средство за постигане на голямата цел. А тя е постигане на висок, устойчив икономически растеж и сходен жизнен стандарт с развитите европейски страни, базирано на ускорен преход към зелена и дигитална икономика. А това не става само с асфалт и тръби, коментира президентът.


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички