Събота,

Радев: Олигархията е при чекмеджетата с кюлчета

От: СТАНДАРТ -
Радев: Олигархията е при чекмеджетата с кюлчета
A
A
A

Президентът Румен Радев остро отговори на спекулациите на ГЕРБ, че в служебното правителство има хора, свързани с обвиняемия бизнесмен Васил Божков, който е в Дубай.

ВИЖ ОЩЕ: Радев: Отговорност, за да не стигнем до трети вот

"Няма как олигархията - Васил Божков или който и да е олигарх, да стане олигархия на Радев. Ние имаме различна ценностна система с предишния премиер /б.р. Бойко Борисов/, те дори не се пресичат", каза Румен Радев в отговор на спекулациите на бившите управляващи. Той даде програмно интерю за БНР.

Олигархията е там, където има чекмеджета с кюлчета, категоричен бе президентът Радев.

"Разбира се, че президентът носи отговорност за назначаването на служебното правителство. Така е по Конституция и аз не бягам от тази отговорност", заяви Румен Радев в интервюто си за Националното радио.

Той подчерта, че винаги се е водил от отговорността за бъдещето на България и по този критерий е подбирал министрите в кабинета, без оглед на техните партийни пристрастия.

"Страхът все още не е отхлабил своя обръч и трудно хора се решават да заемат такава позиция точно сега. Тя е натоварена с много отговорност. Все още отишлата си съвсем скоро власт разполага с всички механизми - финансови и властови, но въпреки това има хора, които могат да застанат с лицето и с биографията си и да поемат тази отговорност", заяви държавният глава. И допълни: "Моите изисквания съм ги задал в началото, оттам нататък министрите имат пълната свобода да си подбират екипите и как да изпълняват тези задачи".

Президентът посочи, че този служебен кабинет е модел за излизане от безпътицата, в която се намира в момента България.

"45-ото Народно събрание показа точно тази безпътица", уточни той.

Румен Радев изказа опасение, че може да се стигне до трети избори за Народно събрание през тази година: "Не искам да мисля, че ще отидем на трети парламентарни избори тази година. Надявам се партиите да проявят отговорност и да съставят правителство в рамките на следващия парламент. Не е добре да нямаме парламент. България е парламентарна република, тя се крепи на парламента като основен държавен орган, който не само има законодателни функции. Народното събрание е контролира изпълнителната власт, една функция, която беше отслабена значително по време на управлението на г-н Бойко Борисов".

Радев разкри бомбите, заложени пред служебното правителство. "Правителството на Бойко Борисов отказа да внесе актуализация на бюджета, което върза ръцете на този кабинет. Той трябва да търси допълнителни възможности. Това допълнително го натоварва. Отишлото си правителство абдикира от една изключително важна задача за управлението на България - да депозира неговия План за възстановяване и устойчивост в ЕК. По този начин отново постави служебния кабинет в една изключително трудна ситуация", заяви държавният глава.

Радев съобщи, че в рамките на дни ще бъде взето решение дали Планът да бъде внесен в този вид, като така всички негови пасиви ще бъдат "хвърлени върху служебното правителство", или Планът за възстановяване ще бъде актуализиран.

Пред БНР държавният глава заяви, че националната цел е укрепването на държавността: "Очаквам служебното правителство да направи първата крачка в тази посока", каза президентът

Качеството на институциите е  причина за изтичането на хора и пари извън страната, коментира президентът. И заяви: „Когато има политически риск от експроприация на бизнеса, било то от държавата или от олигархични кръгове около управляващите, когато има вмешателство в работата но регулаторните органи, когато законодателството е абсолютно непредвидимо и когато съдебната система не може да защити хората да правят конкурентен, открит и честен бизнес, виждаме какви са резултатите - не са в наша полза. Тези неща трябва да променим. България има огромен потенциал. България има прекрасни хора и дадености, но това, което не сме имали, е адекватни институции, които да дадат възможност на тези хора да разгърнат своя потенциал тук - в България".

Лозунгът "Мутри, вън!" и заявката служебното правителство да осветли нередности, президентът Радев обясни така: "След като в страна, макар и член на ЕС и НАТО, министър-председателят спи с пистолет до главата си, въпреки че НСО го пази, това означава, че в тази страна има мутри. След като има шкафчета на управляващи, натъпкани с евра и злато, това означава, че има мутри. Защото, ако това е вярно, тези пари не са от заплати, значи някой трябва да е рекетиран, значи има мутри. След като прокуратура, ДАНС, КФН изпращат да размазват физиономии на неудобни бизнесмени, значи има мутри. Разбира се, че тези хора се притесняват да не би да изплуват злоупотребите им, притеснения, че ще бъдат отбити от потоците на публичните финанси, където досега е имало безнаказано гребане. И най-вече притеснение да не би да се проведат честни избори, защото те могат да доведат до една друга политическа конфигурация". 

Президентът беше категоричен, че там, където има свободни медии, корупцията е сведена до минимум и има висок социален стандарт. "Където медиите са смачкани, има корупция и бедност и неравенства", каза Радев.

"Всички очакваме прокуратурата да влезе в своята законова роля. Управляващите до момента са свикнали прокуратурата да бъде гарант за тяхната безнаказаност, но виждаме, че режимът рухва и пред прокуратурата има дилема - дали да започне работа в интерес на обществото, или да бъде завлечена от този рухващ режим", обобщи Румен Радев.

Управляващите до момента са свикнали прокуратурата да е гарант за тяхната безнаказаност“, заяви още държавният глава, като постави въпроса как може да се очакват решителни действия от прокуратура, която мълчи оглушително по отношение на данните за шкафчета, както и за милиарди публични средства, които се харчат непрозрачно. „Режимът рухва и за българската прокуратура има сериозна дилема – или да започне работа в интерес на обществото, или тя ще бъде завлечена заедно от този рухващ режим в небитието“, посочи държавният глава. Той изрази убеденост, че в България има немалко почтени и способни прокурори, на които трябва да се даде шанс да започнат реална борба с корупцията. 

Илюзия е да мислим, че за два месеца може да се направи ревизия, както е по закон, на 10-годишно управление с богата база, която трябва да се провери, заяви още държавният глава. Той уточни, че нито той, нито служебният премиер са използвали думата ревизия. „Още когато започнаха протестите, постъпиха различни сигнали за изнасяне, подправяне, за унищожаване на документи. Стремежът е към откритост, която е трудно да се постигне дори и в благоприятна административна среда“, заяви Румен Радев. По думите на президента, установяването на нарушения трябва да се базира на документи при спокоен дебат, а не „с активно заглушаване с прийомите на африканско племе с тропане и викане“, каквото имаше в парламента. Ако се установят такива документи, очаквам да бъдат поканени и съответните бенефициенти на големи кредити, за да обяснят, заяви Румен Радев и даде пример с крупните кредити, давани от Българската банка за развитие, както и публичните средства, с които се строят магистрали и ремонтират язовири.

„Българите имат право да знаят кой оперира с техните пари. Да видим да речем крупните бенефициенти на ББР, която по закон е банка за развитие на малкия, средния, фамилния бизнес, в какво са вложили парите и с какво допринасят за икономическото ни развитие“, допълни Румен Радев.

 

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички