Четвъртък,

Радев: Отговорност, за да не стигнем до трети вот

От: Стандарт -
Радев: Отговорност, за да не стигнем до трети вот
A
A
A

"Разбира се, че президентът носи отговорност за назначаването на служебното правителство. Така е по Конституция и аз не бягам от тази отговорност". Това заяви в предаването "Неделя 150" на БНР президентът Румен Радев.

ВИЖ ОЩЕ: Радев: Олигархията е при чекмеджетата с кюлчета

Той подчерта, че винаги се е водил от отговорността за бъдещето на България и по този критерий е подбирал министрите в кабинета, без оглед на техните партийни пристрастия:

"Страхът все още не е отхлабил своя обръч и трудно хора се решават да заемат такава позиция точно сега. Тя е натоварена с много отговорност. Все още отишлата си съвсем скоро власт разполага с всички механизми - финансови и властови, но въпреки това има хора, които могат да застанат с лицето и с биографията си и да поемат тази отговорност". 

Държавният глава посочи, че този служебен кабинет е модел за излизане от безпътицата, в която се намира в момента България:

"45-ото Народно събрание показа точно тази безпътица", уточни той.

Румен Радев изказа опасение, че може да се стигне до трети парламентарни избори тази година:

"Не искам да мисля, че ще отидем на трети парламентарни избори тази година. Надявам се партиите да проявят отговорност и да съставят правителство в рамките на следващия парламент. Не е добре да нямаме парламент. България е парламентарна република, тя се крепи на парламента като основен държавен орган, който не само има законодателни функции. Народното събрание е контролира изпълнителната власт, една функция, която беше отслабена значително по време на управлението на г-н Бойко Борисов".

Никога не съм насаждал недоверие в изборния процес. Настоятелно, в рамките на публичен диалог и консултации с всички компетентни органи и с политическите партии, съм посочвал негативите в нашите избори,  които заедно трябва да отстраним. Има проблеми, които трябва да превъзмогнем с различни механизми - законови, с технология, с организация, заяви още държавният глава Румен Радев в интервюто си за БНР. 

Необходимостта да се търсят решения чрез машинно гласуване Румен Радев обоснова с изключително високия брой невалидни бюлетини на изборите в България и с широко разпространения контролиран вот: „В България при 50% избирателна активност средно имаме около 5% недействителни бюлетини. Това означава, че губим цяла една партия, която би могла да влезе в българския парламент. Това означава и изкривяване на вота на българските граждани“, заяви президентът. В отговор на въпрос за решението на Нидерландия да преустанови машинното гласуване, президентът припомни за публично изобличените порочни практики при изборите у нас:  „В Нидерландия едва ли ще видите в Ютюб видеозапис от конференция на една партия, до скоро управлявала България, на който областният координатор дава инструктаж как да се произвеждат недействителни бюлетини и посочва от кого да черпят богат опит“, посочи държавният глава.

По думите на президента, изборните машини биха елиминирали манипулациите при броенето на бюлетините и попълването на изборните протоколи. „Не казвам, че това е най-доброто. Но ние сами се докарахме дотам да даваме пари, за да повишим по някакъв начин честността“, заяви Румен Радев. Машините допринесоха изключително много за намаляване на контролирания вот, подчерта още президентът и добави, че при машинното гласуване става невъзможно отчитането на купени гласове, което при гласуването с хартиена бюлетина лесно нарушава тайната на вота.

Държавният глава определи представителите в новоназначената ЦИК, предложени от политическите партии, като стойностни професионалисти, хора с опит и мотивация: „Надявам се те да използват опита си ползотворно, да се обединят и да не допуснат политически вмешателства да доведат до поредни раздори в ЦИК. Тези хора имат капацитета и амбицията да проведат наистина добри избори“.

В отговор на въпрос относно твърденията, че е скрил подкрепата си за декларация, заклеймяваща Русия, на видеоконферентна среща на Формата Б9, Румен Радев отговори, че са учудващи демонстрираните липса на компетентност от страна на бившата изпълнителната власт относно процесите на вземане на решения в Европейския съюз и непознаването на механизмите, по които се представят националните позиции в неговите формати. „Това е жалко. Когато казваме, че на България не ѝ се чува гласът в ЕС и че България не може да реализира своя потенциал като равноправен член на този съюз, трябва да търсим там причините. Може би са проблеми на езикова бариера, но ние стигнахме дотам – абсолютно неразбиране и манипулация на фактите. Трябва да е ясно кой взима отношение – този, който представлява България в ЕС, той е част от колективните позиции и колективните решения“. 

Държавният глава отново подчерта позицията си, че по отношение на националната сигурност „компромиси са абсолютно недопустими и трябва да се преследва всяко вмешателство в нашата национална сигурност“.

Румен Радев опроверга и твърденията на представители на доскорошните управляващи, че е запазил мълчание по отношение на шпионските скандали на българска територия. „Върхът на наглостта е да твърдиш подобни неща, при положение, че си пуснал руските агенти безнаказано години наред да тровят български граждани, да взривяват наши складове с военна продукция, както твърдят ДАНС и прокуратурата. Прикривал си техните действия, допуснал си огромен пробив в националната сигурност, защото не си реализирал политиките за организация и контрол върху достъпа до класифицирана информация“, припомни президентът. Държавният глава подчерта също така, че обвиненията на доскорошните управляващи са напълно несъстоятелни след като са платили неимоверна цена за „Турски поток“, незнайно как формирана, с наши пари, без да са попитали обществото, лишили са България от огромни такси, които се дължаха по договор от „Газпром“ от Трансбалканския газопровод и са позволили на Газпром да завземе всички входно-изходни точки на тръбопроводите, които минават през България, с което цялата концепция за т.нар. „Балкански поток“ се изпарява.

 

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички