Радев обявява графика за срещите за ново правителство

Предстои президентът да се срещне с всички парламентарно представени партии

Радев обявява графика за срещите за ново правителство | StandartNews.com

Президентът Румен Радев ще обяви днес графика за провеждане на консултации с парламентарните групи. Това до голяма степен ще определи с колко време ще разполагат ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ за преговори, в зависимост от темповете на конституционната процедура по избор на ново правителство.

По думите му, в момента самите коалиционни партньори са объркани, което си проличава от техните реакции за гласуваната оставка на кабинета.

"Явно страстите се нажежават и не е ясно дали лидерите на партиите от коалицията в оставка блъфират, дали играят политически покер, дали си вдигат залозите за предстоящо удължаване на съвместното управление, дали мобилизират своите избиратели за нови избори", заяви Румен Радев.

След единодушното приемане в парламента на оставката на правителството предстои Радев да се срещне с всички парламентарно представени партии. След това ще връчи мандат на ГЕРБ-СДС като най-голяма парламентарна група - те имат седмица, за да предложат кабинет.

Според процедурата, при неуспех, ПП-ДБ ще получат мандат и седмица, за да го реализират. Третият опит дава възможност на президента да избере на кого да връчи последния мандат и няма краен срок за представяне на състав на правителство.

Бойко Борисов реагира остро на партньорите от ПП-ДБ за прибързаното, според него, гласуване на оставката на кабинета Денков. Той ги обвини, че провалят преговорите и тласкат страната към избори. Не изключи възможността разговорите в некоалицията да продължат, макар и да беше скептичен за изхода от тях.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай