Радев губи доверие заради войната в Украйна, кабинетът се срива

Рейтингът на държавния глава е спаднал до 49,3%, недоверието в правителството е 69%

Радев губи доверие заради войната в Украйна, кабинетът се срива | StandartNews.com

Позициите на президента Румен Радев за войната в Украйна водят до сериозна ерозия на доверието в него, съобщи пред НоваНюз социологът Юлий Павлов, който цитира данни на "Центъра за анализи и маркетинг".

Рейтингът на държавния глава е спаднал до 49,3%.

Недоверието към правителството пък е 69%. Ние не даваме опция "не мога да преценя", така доверието и недоверието са повече, уточни Павлов.

77,2% е недоверието в Народното събрание", показват данните на Центъра.

Около 45% смятат, че най-големият проблем у нас е инфлацията. "Войната в Украйна започва да набира скорост като част от големите проблеми. Хората задават отговорите, ние не даваме опции на този въпрос", поясни социологът.

35,8% от запитаните прогнозират предсрочни избори до края на годината. "65% очакват предсрочни избори като цяло, но на въпроса дали трябва да има такива, нещата се обръщат. Над 50% искат по-скоро да има вътрешни промени в правителството", разкри Павлов.

"Разликата между ГЕРБ и "Продължаваме промяната" се стабилизира. Ако днес имаме избори, в парламента ще влязат 8 партии. ГЕРБ ще съберат 23%, а партията на Кирил Петков - 21%", посочи Павлов.

Според изследването интересна остава разликата между БСП и ДПС. Социалистите събират 11,8%, а ДПС - 11,6 на сто.

Анкетираните вкарват в новия парламент и току-що основаната партия на Стефан Янев със 7,6%, която изпреварва "Демократична България" и "Има такъв народ".

"Всички институции губят рейтинг. Може би това се дължи на кризисната ситуация. Доверието към прокуратурата тотално се е сринало. Единствено висок рейтинг държи Българската православна църква", констатира социологът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай