Първи прогнози за Хекимян! Социолозите проговориха

Неговият професионален път му носи голям позитив, каза Димитър Ганев

Първи прогнози за Хекимян! Социолозите проговориха | StandartNews.com

"Всички бяхме в изчакване да видим кандидата на ГЕРБ. Очаква се втори тур на изборите в София. Това, което виждаме, цели се общо взето профил на кандидат, който да разшири електоралната подкрепа за ГЕРБ". Това коментира Димитър Ганев от Изследователски център "Тренд" по Нова нюз, минути след като ГЕРБ регистрира кандидатурата на Хекимян като кандидат-кмет на София.

ВИЖ ОЩЕ: Първи думи на Хекимян. Какво ще направи за София

"При един по-скоро партиен кандидат надали може да се разчита на подкрепа от другите политически сили. Двата най-големи електората, които няма да имат представител на втория тур, това ще са БСП и "Възраждане", смята политологът.

ВИЖ ОЩЕ: Тайната падна! Ето го най-чакания кандидат за кмет

Според него ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС искат с непартийна фигура да увлекат повече избиратели.

"Неговият професионален път му носи един голям позитив, но и пасив. Дава му една пълна разпознаваемост сред хората, което е важно за всеки един кандидат. Публиката не трябва тепърва да се запознава с него. Пасивът е, че ще бъдат задавани въпроси в рамките на кампанията относно това как така се стига един директор на телевизия да бъде номиниран изведнъж. Тоест имало ли е отношения между политическата партия и медията през тези години. Отговорите на тези въпроси предстои да чуем", каза Димитър Ганев.

Търсенето на кандидат, който е извън тясно партийните кандидати на ГЕРБ не е изненада, каза и социологът от агенция "Кантар" Марчела Абрашева. И тя и Ганев бяха категорични, че основните конкуренти на предстоящия местен вот са на Антон Хекимян (ГЕРБ-СДС) и Васил Терзиев (ПП-ДБ), допълни Ганев.

„Нека софиянци кажат дали г-н Хекимян е отдалечен от ГЕРБ. Това не е първата кандидатура, която цели да е широка, консенсусна, отдалечена. Нека видим как ще реагират хората в допитване”, каза Абрашева и допълни, че кампанията е важна, защото нараства броят на хората, които до последно не решават за кого да гласуват. „Има глад за силно компетентно и технократско управление”, допълни тя.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай