Провал или успех е визитата на Миков в Москва?*

Провал или успех е визитата на Миков в Москва?* | StandartNews.com

Коментар на депутата от БСП и бивш външен министър Кристиан Вигенин във Фейсбук *

На заседанието на Националния съвет в неделя обсъдихме накратко визитата на Михаил Миков в Москва и различните гледни точки, изразени от представители на БСП за нея. Смятах изобщо да не коментирам публично и очаквах, че темата е приключена. В същото време на фейсбук-страницата на председателя на БСП Миков от вчера насам няма нищо за решенията на НС, но стои заядлив коментар, който ме провокира да изложа публично мнението си.

От една страна, посещението на Миков в Москва само по себе си е положителен сигнал за значението, което БСП придава на нормализацията на отношенията между България и Русия. Контактите с руските социалдемократи са един от свързващите елементи и поради идейната близост, членството на "Справедлива Русия" в Социнтерна (за което БСП има принос) и сходните виждания по социални, финансови и данъчни въпроси това сътрудничество трябва да бъде развивано. От друга страна стратегията на БСП през изминалите години винаги е била да поддържаме достатъчно близко сътрудничество с управляващите партии в страните, които смятаме за стратегически важни за България, независимо от идейните различия - например Единна Русия в Руската Федерация, ККП в Китай.

По време на работната ми срещи миналата година в Москва със зам.-председателя на Руската Дума Николай Левичев (Справедлива Русия) и с председателя на Групата за приятелство с България Александър Василенко (Единна Русия), зам.-председател на Комисията по природни ресурси и екология, в разговорите присъстваха и двете послания, които бяха предадени на ръководството на БСП.

А сега по същество. Може да звучи парадоксално, но и Миков, и Дъбов имат основания във възникналия спор, като ще добавя още няколко елемента.
Да подпишем споразумение със Справедлива Русия и да участваме в конгресите ѝ само по себе си е нещо положително. Въпросителните около него са:
- защо такова споразумение се подписва две седмици преди края на мандата на Миков и не е ли просто опит предконгресно да се търсят допълнителни аргументи в подкрепа на сегашното ръководство на партията;
- защо визитата се афишира в медиите като участие в конгреса на партия Справедлива Русия, а всъщност цялата делегация на БСП се връща преди началото на конгреса; това само по себе си обезсмисля аргумента, че споразумението е подписано сега именно заради конгреса на Справедлива Русия;
- защо при подготовката на визитата и нейното публично оповестяване не е отчетено предварително наличието на споразумение за сътрудничество с партия Единна Русия?
- допълнителен щрих е фактът, че все още в Партията на европейските социалисти не е преразгледан въпросът за временното замразяване на контактите със Справедлива Русия; въпреки че въпросът е поставен от мен в качеството ми на член на Президиума още в края на миналата година, все още няма съгласие по въпроса; да се направи втора крачка в посока засилване на сътрудничеството е логично политическо следствие от нашата позиция, но официализирането му чрез споразумение е трета крачка, която трябваше да бъде предварително внимателно подготвена;

Очевидно акцент на посещението е повече програмата от срещи преди подписаването на споразумението.

За мен е необяснимо защо водената от председателя на партията делегация е приела програма от срещи, в която равнището, на което е приета, е по-ниско, отколкото при предишната визита. През 2015 г. Миков се срещна с председателя на Думата Сергей Наришкин (Единна Русия), докато най-високото равнище година по-късно е зам.-председателят Иван Мелников (Комунистическата партия).

Равнището на срещи в дипломацията е много важен сигнал за отношение и в случая дали оценката за Миков се е понижила, дали наистина Единна Русия се е засегнала или просто Миков е искал на всяка цена да бъде предконкгресно в Москва, независимо какви срещи могат да му бъдат организирани, са въпроси, които могат да получат различна комбинация от отговори.

Използвам повода за да изразя учудването си, че председателят на БСП - партия, която заявява себе си като европейска, излъчила действащия председател на ПЕС - за близо две години намери време да отиде два пъти в Москва, но нито веднъж в Брюксел.

Проста житейска истина е, че в днешните сложни времена един български политик може да бъде полезен на България, ако е добре приет и в Брюксел, и в Москва. И колкото по-силен е в Брюксел, толкова по-уважаван ще е в Москва, както и обратно. За да стане това, необходима е лична активност и ангажираност и в двете посоки. Подчертавам това, защото на теория, а и практиката го доказва, председателят на БСП е потенциален премиер или президент и неговите действия се оценяват както от българското общество, така и от международните партньори именно през тази призма.

В заключение, ще отправя препоръка към следващото ръководство на БСП да има повече доверие в експертите, с които разполага и да не превръща - волно или неволно - международната дейност на партията и особено на председателя в произволен сбор от визити.

А за отношенията с руските партии и с Русия трябва да се изработи цялостен план.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай