Миков вкара БСП в задънена улица

Миков вкара БСП в задънена улица | StandartNews.com

Бие се в гърдите като русофил, а ни скара с "Единна Русия" на Путин

Партията никога не е била толкова беззъба, лидерът й дори не смее да спомене Борисов, казва Димитър Дъбов

Димитър Дъбов е депутат от БСП, един от знаковите членове на БСП. Сочен е за един от основните двигатели по избирането на сегашния председател на БСП Михаил Миков. Защо 2 г. по-късно Дъбов признава, че това е "една от големите му кадрови грешки" и какво се случва в БСП броени дни преди 49-ия конгрес.

- Г-н Дъбов, седмици преди конгреса си БСП е с рекорден брой кандидати за председател - над 30 души, как да си обясним това?

- В партията се провеждат отчетно-изборни конференции, ври и кипи. Има много страсти. Причината за всичко това е, че БСП продължава да се носи по течението, партията няма своя кормчия и екипаж, който да я изведе на другия бряг. Това безпокои членовете на партията и е част от оживения дебат. Всеки търси изход от него, всеки прави предложения и по този начин се натрупват толкова много кандидатури. Когато едно ръководство не стои добре, естествено е много хора да видят в себе си възможност да извадят партията от състоянието, в което тя се намира. Лично аз смятам, че

по-голямата част от тези кандидати на самия конгрес ще се оттеглят

Може би целта на тяхното номиниране е да се чуе сред делегатите тяхното име, да направят добро впечатление. За мен истинските кандидати с качества са няколко и вероятно между тях ще протече битката за председател на партията.
Става дума за Корнелия Нинова, за Георги Гергов, Валери Жаблянов, за Красимир Янков - те сериозно се готвят за 49-ия конгрес.

- Конференцията в Шумен се следеше с особен интерес точно в частта номинации за председател на БСП. Оттам дойде сигналът, че шуменските социалисти номинират само Корнелия Нинова за лидер на левицата. Нинова ли е вашият фаворит?

- Аз също бях номиниран и не само там - на още 7-8 конференции, но съм си направил предварително отвод, за да не се налага да правя това на конгреса. Нинова събра най-много номинации от всичките 13 души, издигнати от организациите в областта. Но се реши да се номинира първият в класацията т.е. Корнелия Нинова.

- Защо според вас доверието към Михаил Миков се смъкна бързо на критични нива?

- През тези две години, откакто Миков е начело на партията, не само че не се случи нищо ново, но се проявиха застойни явления и се очерта лоша практика на политическа фразеология и едно бих казал политическо лицемерие. Няма нови идеи и за всички е видно, че партията не може да излезе от този тупик, в който се намира. БСП не може да покаже никаква опозиционна сила, за тези две години няма дори едно масово мероприятие - дори опит да се събере партията. Спомням си, че преди три години, колкото и одумвано събитие да беше, тъй като бяхме с ДПС - ние заляхме буквално "Цариградско шосе" от Орлов мост до хотел "Плиска". А сега откриваме кампания за местни избори от края на миналата година със 700 души в "Люлин".

Ще видите и тържеството за 1 май тази година колко хора ще събере. Това за мен е един признак, че сегашният екип, който управлява партията, не е в състояние да генерира посока и да вкара БСП в кондиция, да я вдигне на крака. И очевидно трябва да се върви към промени.

- Как стана така, че от основен двигател по избирането на Миков за председател на БСП, днес сте един от най-големите му критици?

- Там е работата, че почти нищо не се случи в БСП. Няма никакви виждания за това, как ще се развива партията в тези условия, в които се намира държавата сега. Очаквах, че Миков е по-добре подготвен партийно, че за близо 20 г. престой в ИБ на БСП е разбрал какво представлява партията и как се градят отношенията с низовите структури. Изграждането на тези организационни съвети, с които се удариха много от организациите по места и бих казал, че те по своята същност бяха ликвидационни съвети. Нищо добро не се случи за тези 2 години, напротив.

За мен са неприемливи чиновническо - силовашките методи, които се прилагат

Както и да караш сътрудниците на "Позитано" след всяка конференция до 15 минути да звънят кой колко пъти е номиниран, какво се е дискутирало и т. н. Тези методи са твърде далеч от членовете на БСП и предизвикват не само ирония, но и водят до тежки размисли какво правим и какво се случва. Няма го партийното великодушие и сме свидетели на една дребнавост, която по своите размери е характерна само за някои райони на България. Въртят се две мантри - първата е отношенията с Русия. Създава се впечатление, че едва ли не при предишните председатели на БСП - Георги Първанов, Сергей Станишев, че БСП е била едва ли не в никакви отношения с Русия и сега тръгват да се развиват с демонстрация на голяма загриженост. А според мен точно сега тя се изразява с даване на някакви пресконференции, статус във Фейсбук или прочитане на някоя декларация от парламентарната трибуна. Не е направен нито един опит в големите градове на България - Варна, Пловдив, София, да се вдигнат левите хора, да демонстрират своето положително отношение към Русия. От моя гледна точка точно при Михаил Миков се усложниха нашите отношения с Русия. А сегашната визита в Москва е свързана по-скоро с политическата амнезия, която е обзела ръководството на "Позитано" 20.

- Какво имате предвид?

- Трябва ли да ви припомням, че Михаил Миков като председател на Народното събрание отказа да приеме председателя на руската Дума Сергей Наришкин, и то при планирано посещение? Трябва ли да напомня, че Миков не отиде и не разреши на никой член на ръководството на БСП да бъде на събора на русофилите на Копринка, а изпратиха безпартийния депутат Петър Кънев? И не на последно място, точно председателят на БСП бе съавтор на проекта за създаването на временната парламентарна комисия за разследването на Русия и Турция. И стигаме до това, че Миков в момента е в Москва за подписване на договор със "Справедлива Русия". Това според мен е следващият груб фал, който се прави. БСП има от 2003 г. договор за сътрудничество с най-голямата партия в Русия - управляващата "Единна Русия". Това е партията, в която членуват президентът, премиерът и председателят на руската Дума. И да зарежеш взаимоотношения с "Единна Русия" и да отидеш да подписваш с най-малката опозиционна партия в руската Дума "Справедлива Русия" или както са били известни в миналото като "есери" - меко казано е доста неуместно. Още повече, аз поне не знам Националния съвет на БСП да е коментирал или да е давал съгласието си за подобно споразумение. Но има един много хубав руски филм "Москва не вярва на сълзи".

- Споменахте 2 мантри в БСП - коя е втората?

- Втората е, че видите ли, БСП сега се връща към социалистическата идея - правим ляв завой, говорим за някакви червени линии. Но моите наблюдения от проведените конференции са, че тези книжни послания не стигат до нашите членове, камо ли симпатизантите на БСП. Зад тях няма конкретни идеи, които да предизвикат ентусиазъм в хората. Виждаме нещо много опасно за самата партия -

не може в БСП да има ляво крило, след като няма дясно

БСП е лява партия и опитите тя да се дели на още две създават предпоставки за роене. Едните да са по-леви от другите леви е малко безумно и е насочено единствено към реализиране на кадрови амбиции. Виждаме, как се взеха ключови позиции и в парламента, и в партията.

- Не може да отречете обаче че върви обновяване в партията - наскоро бе обявено, че близо 50 процента от председателите по места са нови, млади хора?

- Това не е заслуга на сегашното ръководство на БСП, т.нар. промяна е свързана с устава на партията и с въвеждането на мандатността. Но в момента покрай сухото гори и суровото - отидоха си много кадърни хора. Не съм сигурен, че всички нови са по-добри от старите - напротив. Някъде се отиде просто на вариант за решаване просто да има избран председател, защото старият не може да бъде по устав. И ще дам само един пример - в Пловдив-град сменихме по силата на мандатността Атанас Петков, млад човек, около 40-годишен. В малките общини не могат да се намерят равностойни решения. Но след като сме обновили голяма част от структурите по места, нека не забравяме поговорката, че рибата се вмирисва откъм главата и да направим промяна в ръководството на партията и то на самия й връх - председателят, заместниците му да си ходят. Неслучайно споменах "политическа амнезия", защото като погледнем Изпълнителното бюро - половината от членовете му са отпреди аз да стана член на ИБ на БСП. Миков е член от 1997 г., Великов - също. Една група хора от 1990 година. Звучи нелепо да се лансира, че едва ли не "ние дойдохме и обновяваме".

- Защо се остава с впечатление че този път БСП има много кандидати за лидер, но няма политическа платформа за следващите години?

- Кандидатите ще представят своята политика пред делегатите на самия конгрес. Разбира се, има и малки изключения - на градската конференция в Пловдив, например, основните кандидати бяха поканени. Някои от тях се отзоваха и изложиха вижданията си. Така стана и на конференцията в София-град.

- Има ли опасност БСП да се разцепи след конгреса?

- Според мен - не. БСП е партия с рефлекс на 125 години и персонални въпроси не могат да влияят на общото състояние и на единството й. Ако през последните 2 години от мандата си Станишев многократно е споменавал и ГЕРБ и името на Бойко Борисов, то отворете двегодишния период на Миков и вижте дали той е споменавал Борисов в своите публични речи, няма дори зададен актуален парламентарен въпрос. Няма да го намерите, защото

очевидно има някакъв страх, някаква зависимост в представителите на сегашното ръководство

от ГЕРБ и Борисов. Бих добавил, че вероятно има зависимости все още и спрямо някои представители от ДПС.

- Как ще влезе БСП в кандидатпрезидентската кампания? Не е ли време да издигнете общ кандидат с АБВ, другите по-малки леви партии?

- Аз съм привърженик на идеята. Независимо, че никога не съм одобрявал отделянето на АБВ, на Движение 21, но определено смятам, че в президентската кампания трябва да има единна левоцентристка кандидатура с оглед на постигането на добър резултат. Трябва да припомня, че най-силните резултати на БСП бяха тогава, когато имаше "Коалиция за България" и всички - от центъра до най-вляво бяха обединени и действаха заедно.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай