Сряда,

"Промяната" объркани, вицепремиер каза защо е свален кабинетът

От: Рачо Рачев, кадър бТВ -
5467
"Промяната" объркани, вицепремиер каза защо е свален кабинетът
A
A
A

Кабинетът не беше свален, защото не се е справил с борбата, за която е създаден. Кабинетът беше свален, защото се справяше твърде добре с борбата с корупцията, заяви в интервю за бТВ вицепремиерът по ефективно управление в оставка Калина Константинова.

"Промяната започна и тепърва предстои да продължи. Това, което видяхме като аргументи и мотиви във внесеното предложение за вот на недоверие, бяха изключително странни", подчерта вицепремиерката.

„Борбата с корупцията не е само борба за справедливост, тя е и борба за да можем да правим правилното преразпределяне на средствата, които държавата има. Вместо да изтичат по джобове и в корупционни схеми, те да могат да подпомогнат хората, които най-много имат нужда от тях“, добави Константинова.

Статуквото се опитва да си върне надмощието, каза Калина Константинова и като „странни и несъстоятелни“ икономическите и финансовите мотиви за вота на недоверие, с който бе свалено настоящото правителството и посочи, че причините за него са били изцяло политически.

По думите й битката срещу корупцията е изключително трудна за управляващите заради недобре работещата прокуратура. „В условията на една неработеща прокуратура, колкото и сигнали и доклади да се подават, те стоят паркирани на едни рафтове. Тези дела никога не стартират. Тази битка ще е бавна, защото този орган, който основно трябва да я проведе, не го прави“, посочи вицепремиерът в оставка.

Като смела крачка към промяната Константинова определи решението за закриване на специализираното правосъдие, а следващите ключови задачи вицепремиерът в оставка вижда в смяната на лидерството в антикорупционната комисия, както и в приемането на законопроектите, свързани с първия транш от средствата по Плана за възстановяване и устойчивост.

„В икономическо отношение, въпреки всички кризи, които понесохме през тези 6 месеца – COVID криза, война, бежанска вълна, енергийна криза, глобална инфлационна криза – съумяхме, според индикаторите на държавата и оценката на международните рейтингови агенции, да бъде позитивно. Това показва, че мотивите за вота на недоверие са изключително и само политически“, заяви още Константинова.

Вицепремиерката добави, че е забелязала, че пропукването в отношенията в коалицията се е случила по време на лидерските срещи.

„Г-н Слави Трифонов, може би преди около два месеца спря категорично да разговаря с премиера или който и да е от другите партии. Опитахме да бутаме задачите, които бяха пред нас, но предвид факта, че те (Има такъв народ - бел.ред.) нямаха мандата да взимат решения и нямаха право да отстояват собственото си мнение, беше ясно, че ще се стигне до този патов край“, обясни Константинова.

На въпрос дали е обвързана с политическа партия ГЕРБ, тъй като е заемала публична длъжност по време на второто правителството с премиер Бойко Борисов, Константинова отговори, че е работила единствено в качеството си на експерт. „Не съм човек на ГЕРБ. Била съм съветник към политическия кабинет на Румяна Бъчварова във втория кабинет на ГЕРБ“, уточни тя.


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички