Професори в атака

"Стандарт" вдига завесата - кои са те, как попаднаха в отбора на "Орешарски" и какви каузи ще отстояват на "Дондуков" 1

Професори в атака | StandartNews.com

София. Кабинет с титли ще вади България от кризата. Пламен Орешарски заложи на екип от професори и доценти. 11 от 17 в "дрийм тийма", който днес ще иска доверие от парламента, имат титли. Четирима професори ще оставят лекциите и лабораториите, за да дирижират държавата в следващите 4 г. Проф. Анелия Клисарова ще "лекува" образованието, проф. Димитър Греков - земеделието, проф. Иван Данов - инвестиции, и проф. Мариана Георгиева - младежта и спорта. И докато проф. Анелия Клисарова често е била под прожекциите - като ректор на Медицинския университет във Варна, национален консултант по нуклеарна медицина и общинар във Варна, то другите й колеги професори в кабинета рядко са попадали във фокуса на медиите. "Стандарт" вдига завесата - кои са те, как попаднаха в отбора на "Орешарски" и какви каузи ще отстояват на "Дондуков" 1.

Данов ще въведе ред по немски

Член на германската гилдия на архитектите ще въвежда немски ред в инвестиционното проектиране у нас. Проф. Иван Данов замени по спешност най-кратко задържалия се кандидат-министър в новия кабинет - Калин Тихолов. След скандала около него, свързан с "Дюнигейт", професорът от Университета по архитектура, строителство и геодезия (УАСГ) бе номиниран за мястото му от Пламен Орешарски с мотива "Имат сходен професионален профил".

Проф. Данов е повече от 25 г. преподавател в УАСГ, професор е от миналата година. В академичната му кариера има известно прекъсване, тъй като е работил в Германия. Там не е преподавал, изпълнявал е само професионални проекти. Завърнал се преди около десетина години, бил е заместник-декан, отговарящ за международното сътрудничество, разказа бившият му декан проф. Недялко Бончев. В момента ръководи катедра "Жилищни сгради". В същия университет катедра ръководи и братът на Сергей Станишев - Георгий Станишев.

Според колегите си проф. Данов е безупречен професионалист, способен да приложи европейските правила в разградения ни двор. "Докато е бил в Германия, е станал член на тяхната камара на архитектите, за което се искат определени постижения и стандарти", каза проф. Бончев. Проектите на арх. Данов са над 150, изпълнявани не само у нас, а и в Германия и Франция, уточни колегата му. Той е част от екипа на фирма "Архитектура ООД", където заедно с колегите си Петко Русев и Диляна Икономова е печелил приз "Сграда на годината".

Според публикация в Камарата на архитектите отпреди 3 г. проф. Данов е привърженик на включването на сателитни селища към столиците, тъй като световната тенденция е към мегаполиси. Той споделя пред сайта, че "Кремиковци" е най-добрият вариант за сателитен град. Любопитното е, че за коментар по темата са поканени само той и Калин Тихолов, когото проф. Данов заменя сега. Там Данов споделя и тезата, че строително разрешително трябва да се издава едва когато има документ, доказващ, че е осигурено цялостното финансиране на обекта. По неговите думи по-добрият вариант е да се строи не с лични средства, а с банков кредит, защото така обектът е под контрола на финансовата институция, отпуснала парите. Това щяло да преустанови практиката десетки обекти да остават незавършени.

Мариана Георгиева между синтаксиса и шампионите

Проф. Мариана Георгиева - Бенчева ще оглави новосъздаденото министерство на младежта и спорта. С първия си ресор професорът езиковед е имала контакти - до 2010 г. тя оглавява дирекция "Студенти и специализанти" в просветното министерство. Дали има интереси към спорта обаче, предстои тепърва да видим.

Проф. Георгиева се спрягаше и като вариант за образователен министър. Тя е била парламентарен сътрудник на Лютви Местан и втора в листата на ДПС в Ловеч, макар че не влезе в парламента. "Повярвах силно в политиката на ДПС, защото ДПС е учител по демокрация за всички политически сили в съвременна България", казва Георгиева на същата среща.

Тъй като образованието няма да бъде сред ангажиментите й, любопитно ще е да се види как специалистката по синтаксис ще комуникира с хората на спорта. Впрочем тя има труд по "Случаи на семантична компресия в синтаксиса на разговорната реч", за което (с известни уговорки) пример би могъл да бъде и "Мамата" на Стоичков. Ако не друго, проф. Георгиева ще има сред подопечните си благодатни обекти за научни изследвания. Тя има пет издадени книги и многобройни студии, работи в Института за български език на БАН от 2010 г. Отива там, след като с идването на ГЕРБ на власт прекъсва кариерата й в просветното министерство. Интересите й като учен са в областта на философията на езика. Преподава и в УниБИТ, където чете лекции по езикова култура, език и стил на медиите. "Надяваме се да не престане да бъде наш лектор и след като стане министър", каза ректорът проф. Стоян Денчев.

Греков ще слуша и малките в бранша

Ректорът на Аграрния университет в Пловдив проф. Димитър Греков, който е номиниран за министър на земеделието в програмния кабинет на Пламен Орешарски, е специалист по бубите. На тази тема е и професорската му дисертация. Научните му интереси са в областта на черничевата копринена пеперуда, както и в областите селекция и технология. Освен че ръководи висшето училище, той чете лекции на студентите по бубарство, животновъдство и въведение в аграрните науки.

Колегите и студентите на проф. Димитър Греков единодушно подкрепят избора му за министър. Служебният земеделски министър Иван Станков пък, с когото се познават от много време, го определя като стабилен човек и много подготвен специалист - както по отношение на животновъдството, така и по отношение на растениевъдството. Колегите му припомнят, че проф. Греков има специализация и по лазарство и градинарство и по този начин, съчетавайки много дейности и науки, ще бъде много полезен за Министерството на земеделието и храните. Димитър Греков е роден в Любимец. Завършва висше образование в Аграрния университет в Пловдив, където работи в продължение на повече от 26 г. Преди да поеме ръководството на вуза, в продължение на 8 г. е декан на Агрономическия факултет. Като ректор има зад гърба си един пълен мандат, а от 2011 г. е преизбран за още четири години. Преди няколко месеца проф. Греков пое и зам.-председателския пост в Бизнес-научния съвет към Министерството на земеделието и храните, създаден от служебния министър Иван Станков. Има над 120 научни и научнопопулярни публикации, някои от които в чужбина. Съставител е на 5 учебни помагала. Владее английски и руски език. Съпругата му е учителка по биология в Пловдив. Двамата имат две дъщери и две внучки. Колегите му са категорични, че изборът му за министър на земеделието ще е много добър, тъй като той е упорит и последователен човек, който се справя успешно с всичко ново. Проф. Станков, който ще му отстъпи поста, пък изтъква добрата комуникация, която има с фермерите, което било сигурен знак, че ще се справи добре с преговорите по новия програмен период.

Димитър Греков не е партийно обвързан и смята, че правилната политика е тази, която не е подчинена на изпълнението на партийни задачи. По думите му в България земеделието трябва да е приоритет, а като лична цел той приема да се вслушва повече в думите и проблемите на дребните земеделски производители - лозари, овощари, зеленчукопроизводители. Първата му задача в министерството, разбира се, е да види в детайли какво заварва. И чак тогава ще може да подреди приоритетите си.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай